Aviser uenige om resultat ved klimatopmøde

COP17: Efter to ugers kæmpen i Durban nåede verdens ledere søndag en aftale om forlængelse af Kyoto-protokollen. Reaktionerne fra de internationale medier er blandede.

Også i The Guardian er der ros til Europa. Mere specifikt bliver klimakommissær Connie Hedegaard betegnet som en "helt". Avisen hylder Hedegaards ide om en klimaplan, som samler verdens rige og fattige lande. Klimakommissæren tilskrives æren for, at forhandlingerne ikke brød sammen, men at man i stedet nåede en aftale, som opfylder størstedelen af EU's mål, tilfredsstiller de fleste udviklingslande og endda har fået USA med ombord.

Knap så rosende ord kommer fra kinesiske Global Times. Avisen udtrykker lettelse over, at en aftale kom i hus og over etableringen af Den Grønne Klimafond, men synes derudover ikke videre imponeret over de industrialiserede lande, som kaldes en "skuffelse". Global Times' kritik lyder, at de vestlige lande i stedet for at tage deres del af byrden har brugt energien på at lægge ansvaret fra sig. Det hævdes desuden, at i-landenes opførsel er et bevis på, at "verden stadig er domineret af egeninteresser.

I Spanien betegner El País resultatet af COP17 som "skuffende", men man understreger dog, at det internationale samarbejde om klimaforbedringer stadig er i gang, og at FN trods modstand ikke må holde op med at forsøge. Derudover peger avisen dels på problemet i USA's modvillighed, og dels på, at BRIK-landende allerede er store udledere af drivhusgasser og ikke længere kan fraskrive sig ansvaret trods ønsket om at nå Vestens velstand.

Login