Afsmeltning af poler kortlagt mere præcist end nogensinde før

KORT NYT: Gennem de seneste 20 år har der været stor usikkerhed om, hvor stor afsmeltningen af iskapperne på Grønland og Antarktis egentlig er. Et internationalt forskerhold har nu udført den hidtil mest omfattende bestemmelse af isafsmeltning.

Det er hovedkonklusionen i et stort internationalt forskningsprojekt, IMBIE-projektet. Resultaterne vil indgå som en central del af den kommende revision af FN's klimapanel IPCC's vurdering af klimaændringer.

”Der har hidtil ikke været international konsensus om, præcist hvad der sker med Antarktis. Men de nye resultater slår nu fast, at Antarktis også bidrager væsentligt til den globale havniveaustigning, især fra ændringer i større gletsjersystemer i den mindre vest-antarktiske iskappe og på den antarktiske halvø,” fortæller Rene Forsberg, afdelingsleder for Geodynamik på DTU Space. Han står sammen med 47 andre forskere bag rapporten.

Afsmeltningen er accelereret
Målingerne viser også, at iskapperne ved begge poler nu mister mere end tre gange så meget is som i 1990’erne.

Ændringerne falder inden for det område, som FN’s klimapanel IPCC rapporterede i sin sidste redegørelse fra 2007. Men dengang var usikkerhedsmarginen så stor, at man reelt ikke vidste, om Antarktis voksede eller skrumpede. Men med de nye resultater er præcisionen øget betydeligt, fordi forskerholdet har kombineret data fra mere end 10 europæiske og amerikanske satellitter.

Login