Vindmøller i juridisk modvind

VIND: Eksperter mener, at det bliver dyrt og besværligt at opfylde vindmølleambitionerne, hvis ikke lovgivningen laves om.

Lovgivningen tager for store hensyn til borgerne og for lidt hensyn til de klimapolitiske målsætninger. Hvis vindmøllestrømmen skal øges med 30 pct. i de kommende år, skal kommunerne have lettere ved at gennemføre opsætningen af nye vindmøller. Og det skal ske gennem en ændring af lovgivningen, mener professor i miljøret Birgitte Egelund.

"Til gengæld er klimahensyn ikke tilstrækkeligt indarbejdet i den danske lovgivning. Og hvis man ikke får ændret lovgivningen, så den tager højde for de politiske målsætninger på klimaområdet, vil lovgivningen modarbejde de politiske målsætninger," siger hun til Jyllands-Posten.

Et af problemer ligger i, at borgerne kan stille et erstatningskrav i forbindelse med opsætningen af en vindmølle. Det mener Professor Helle Tegner Anker fra Fødevareøkonomisk Institut ved Københavns Universitet.

"Politikerne er her gået ind på et område, der normalt er blevet afgjort af domstolene. Det kan derfor starte en lavine af erstatningskrav," siger Helle Tegner Anker til Jyllands-Posten.

Login