"Forhandling er samtale mellem mennesker"

INTERVIEW: Enkeltpersoner spiller en rolle op til og under COP15, for forhandlingsklimaet og fortrolighed er vigtigt, når der skal skabes fælles forståelse, mener Kim Carstensen fra WWF, som i en undersøgelse udnævnes som "klimapioner".

Altinget | Energi & Klima fortsætter interviewrækken med de vigtigste personer op til topmødet i København. I dag med Kim Carstensen, direktør for WWF's Global Climate Initiative, der udnævnes som klimapioner inden for kategorien NGO'er.

Hvad siger du til udnævnelsen som "klimapioner"?
"Jeg er glædeligt forbavset over titlen taget i betragtning, hvor lidt jeg er i Danmark og i virkeligheden indgår i de hjemlige danske processer. Jeg har fokuseret på det internationale samarbejde for at skabe en forståelse og et engagement, som rækker ud over Danmark. Vi har knoklet de to sidste år for at få meningsfyldt udfald af Københavner-processen, og det har været lidt op og ned af på grund af langsomme og forsinkede processer i USA og EU's vanskeligheder med at tage lederskab. Samtidig stiger behovet og presset for at få en god aftale, fordi videnskaben er kommet frem til, at det står værre til, end vi troede for bare fem år siden. Og vi er endnu ikke sikre på at få et ambitiøst resultat."

Hvad kommer din rolle til at være fra nu og frem til topmødet?
"At skabe en koordineret og samstemt NGO-stemme, som både rummer WWF og andre internationale organisationer. Mit arbejde bliver at sikre, at vi i endnu højere grad end nu bliver i stand til at få den folkelige stemme frem. Vi er nødt til at vise, at millioner af mennesker er engagerede i klima-sagen, og at der må findes en løsning på politisk niveau. Jeg arbejder med kontakter i Kina, Indien, Afrika, USA og de fleste EU-lande, og det er vigtigt med en fælles global forståelse i NGO'erne som en af forudsætningerne for en fælles forståelse på regeringsniveau. Men den sidste måned vil de fleste af aktiviteterne være i København, så jeg regner med at være mere hjemme end de sidste to år."


De sidste udmeldinger fra statsministeren og klimaministeren har været, at de ikke længere satser på en juridisk bindende aftale, men en politisk aftale. Hvilken betydning har det?
"Det skaber bekymring, at de nedjusterer forventningerne. Men Lars Løkke Rasmussens udmelding var egentlig relativt okay, fordi han holder fast i ambitionen om, at der skal komme en substantielt resultat ud af COP15. Han er lidt ulden i mælet, når det kommer til, hvad han mener med "bindende", og der så jeg gerne meget mere præcision. Men jeg går ud fra, at hans melding lægger sig op af holdningen i EU, altså at resultatet fra COP15 bliver en politisk aftale, og at processen under og efter topmødet er afgørende.
Der er nogle spillere, der trækker sig op til topmødet, men det gør Lars Løkke Rasmussen ikke, for han trækker ikke den substantielle ambition om en aftale tilbage. Og dét er afgørende. Og vi skal hæfte os ved dem, der ikke trækker sig."

Login