"Mindre tudefjæs og mere let's do it"

INTERVIEW: De fleste danskere ved, der er et klimaproblem, men de skal også vide, der er en løsning, mener Martin Lidegaard, formand for Concito, og med på Dalbergs liste over afgørende enkeltpersoner ved COP15.

Altinget.dks interviewrække med danskere, der er afgørende for klimakonferencen i København, fortsætter. I dag er det Concitos formand, Martin Lidegaard, som er at finde på listen i kategorien "enkeltpersoner".

Hvad siger du til at være på listen?

Jeg bliver da glad for, at nogen synes, jeg gør en forskel - og jeg går ud fra, det er som formand for Concito. Men jeg har holdt  mere end 100 foredrag for partier, NGO'er og interesserede danskere. Igennem foredragene er jeg kommet tæt på, hvad der bliver diskuteret rundtom, og hvad barrierne er for at opnå et CO2-neutralt samfund. Det er gået op for mig, at teknologierne allerede findes, og vi ved, hvad der skal gøres. Alle fra McKinsey til Al Gore peger på, hvad der skal ske og hvordan. Så barrierne er politiske og kulturelle. Det er svært at få de tanker til at slå igennem i praksis, selvom der også er økonomiske eller folkesundhedsmæssige incitamenter at gøre det. Over halvdelen af alle bilture er under fem kilometer, og hvorfor tage bilen, når det er sundere og for det meste hurtigere af cykle? Der er meget at gøre, som kunne halvere udslippet inden for 10-15 år. Derfor er jeg meget optaget af, hvordan man kan ændre vaner.

Hvordan gør man det?

Heldigvis er tendensen, at der bliver brugt mere tid på at snakke om løsninger end på at snakke om, hvorvidt der er et problem - og det er den vej, man skal gå. Men det er stadig sådan, at de fleste politikere opfatter klimaet som en tabersag og kalder det "en byrde". Og det gør sig gældende i hele det politiske spektrum. Man taler pænt om klimaet, men når det kommer til konkret transport- og skattepolitik, så savner jeg politisk mod. De virker bange for at gøre noget, fordi de tror, befolkningen ikke er med på den. Og det trænger ikke igennem, at mange danskere faktisk synes, det er en god ide. Jeg kunne godt tænke mig lidt mindre tudefjæs og mere "let's do it".

Login