DI forsøger at påvirke USA i klimaforhandlinger

INTERVIEW: Hans Skov Christensen, adm. dir. i DI, har ifølge undersøgelse stor indflydelse i slutspurten af klimaforhandlingerne.

Hvad siger du til at blive udnævnt som "slutspurter"?
Det er altid ærefuldt, når DI's aktivitet med at søge at præge og påvirke klimaforhandlingerne undervejs bliver registreret. Men det er jo ikke mig som person.

Hvordan mener du, at du kan gøre en forskel op til topmødet?
Vi virker først og fremmest virker som led i det danske værtskab ved at søge at samle indsatsen i indflydelsesrige erhvervsorganisationerne fra andre dele af verden, Kina, Indien, USA, Brasilien og så videre. Det har vi gjort gennem hele året for at kunne have en fælles erhvervsorganisationstilgang og herunder hjælpe i forhandlingerne ved at pege på, at erhvervslivet både er en del af problemet og samtidig en del af løsningen.

Hvad er din rolle i slutspurten fra nu og til og med topmødet?
Vi har to dele: Det ene er at fortsætte, hvad vi har gjort med øvrige erhvervsorganisationer, det er i "Businesseurope" at være med til at sikre den europæiske klimapolitiske dagsorden, og hvad der har at gøre med forhandlingsresultatet. Den anden del er, at vi laver en stribe arrangementer for at pege på, at der allerede nu findes teknologiske løsninger, som kan være med til at løse klimaudfordringen. Den teknologi vil vi vise på en række "energy tours" rundt i Danmark, og samtidig afholder vi den 12-13 december den største udstilling nogensinde med løsninger fra hele verden på, hvordan vi med eksisterende teknologi kan komme meget længere, og det, mener vi, er et godt industrielt indspil.

Hvordan vurderer du muligheden for at få en aftale?
Jeg tror, at det er svært, for det er jo ikke en sag, der besluttes i Europa, den besluttes jo først og fremmest mellem de store grupper: USA, Kina, Indien. Det er svært at få en aftale, men ikke umuligt.

Hvad skal der til for at få en aftale?
Der skal det til, at USA går efter en aftale. I i den forbindelse prøver vi at have en dialog med U.S. Chamber of Commerce for på den måde at være med til at præge den amerikanske holdning.

Login