DF modsætter sig klimainitiativ for kirkerne

KIRKER: Initiativet fra Danske Kirkers Råds Klimagruppe og Grøn Kirke om at lade kirkeklokkerne ringe for klimaet møder modstand fra DF.

DF's kirkeordfører, Jesper Langballe, tager afstand til forslaget fra Grøn Kirke og Danske Kirkers Råds Klimagruppe om at lade kirkeklokkerne ringe 350 gange mellem klokken 14-15 den 13. december landet over som led i et kirkeligt klimainitiativ. Det oplyser han i en pressemeddelelse.

Grøn Kirke proklamerer på deres hjemmeside, at forslaget om at lade kirkeklokkerne ringe har til formål at alarmere, sprede håb og opfordre til handling.

Ifølge Grøn Kirke er det nødvendigt at alarmere, da FN's prognoser viser, at især de fattige lande vil rammes af klimaændringer til trods for, at de udleder mindre CO2 end de velstående lande. Og håbet skal spredes, for at kristne ikke glemmer denne trussel, og samles til bøn for verden og for, at handling vil finde sted.

De 350 slag, som klokkerne skal slå, skal symbolisere den mængde drivhusgasser, såsom CO2, som atmosfæren kan klare uden at tage skade.

"Det er misbrug af kirken at anvende den til politisk propaganda. Kirkeklokkerne anvendes til kirkelige og kristelige formål," siger Jesper Langballe og fortsætter:

"Der er ikke søgt eller givet tilladelse fra kirkeministeren, og kirkeministeren skal naturligvis heller ikke give en sådan tilladelse. Det er i modstrid med den kristne kirkes formål at anvende kirkeklokkerne i politisk øjemed."

Initiativet om at lade klokkerne ringe 350 gange får opbakning fra Haderslevs biskop Niels Henrik Arendt og Peter Fischer-Møller, biskop i Roskilde.

Peter Fischer-Møller siger i en kronik i Kristeligt Dagblad fra den 16. oktober, at der ikke er søgt om tilladelse fra kirkeministeren, da klokkernes ringen ikke angår et verdsligt formål, og derfor ikke behøver kirkeministerens accept. Han begrunder sin støtte til initiativet om at lade klokkerne slå 350 slag:

"Naturen er ikke bare vores livsgrundlag, det er Guds skaberværk, som vi står til ansvar for."

Han argumenterer desuden med henvisning til både Det Gamle og Det Nye Testamente om de kristnes forpligtigelse til at udvise omsorg for de mennesker, der er sværest stillet.

Peter Fischer-Møller afslutter sin kronik med at opfordre til, at spørgsmålet om hvorvidt kirkeklokkerne skal ringe, skal besluttes af sognemedlemmerne og menighedsrådene rundt om i landet.

Login