195 millioner til energiteknologiske projekter

KORT NYT: 37 nye energiteknologiske projekter modtager omkring 195 millioner kroner fra Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram.

Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) støtter 19 nye energiteknologiske projekter samt 18 internationale samarbejdsprojekter.

Formålet med projekterne er at fremme effektiv anvendelse af energi samt gøre Danmark uafhængigt af fossil energi i 2050. Samtidig skal projekterne skabe vækst og arbejdspladser i Danmark og udvikle danske erhvervspotentialer.

Projekterne har et samlet budget på cirka 446 millioner kroner, hvoraf projektdeltagerne selv bidrager med cirka 56 procent af investeringen. I alt modtager de 37 projekter altså omkring 195 millioner kroner i støtte fra EUDP.

Omstilling af energisystemet
Bestyrelsesformand Torkil Bentzen lægger vægt på, at alle de støttede projekter kan bidrage til en omstilling af det danske energisystem:

"Bestyrelsen har i denne runde bevilget penge til flere store projekter på brint- og brændselscelleområdet, for eksempel videreudvikling og forbedring af keramiske brændselsceller frem til et stadie, hvor næste udfordring bliver et egentligt kommercielt gennembrud for teknologien. Et andet projekt vil demonstrere, hvordan strøm fra vedvarende energikilder - det kunne for eksempel være overskydende vindmøllestrøm - via brint og CO2 kan omdannes til metangas, der kan lagres i naturgassystemet. De støttede projekter har alle potentiale til på sigt at bidrage til omstillingen af det danske energisystem fra fossil afhængighed til i stedet at være baseret på vedvarende energi," siger han i en pressemeddelelse.

De største støttebeløb er altså givet til brint og brændselsceller, hvor fire projekter tilsammen har fået tilsagn om cirka 92 millioner kroner. Inden for energieffektivitet har otte projekter modtaget omkring 29 millioner kroner. Solenergi støttes med 26 millioner kroner fordelt på syv projekter, ligesom vind- og bølgekraft har fået cirka 26 millioner kroner til seks projekter.

 

Login