"Vores rolle er beskeden"

INTERVIEW: Claus Grube er beæret over at figurere på listen over nøglepersoner op til klimatopmødet, men mener ikke, at enkeltpersoner har så stor indflydelse.

Hvad siger du til, at du er blevet udnævnt til at være "den mulige slutspurter", som kan gøre en forskel i de sidste uger op til klimatopmødet?
"Det er fint, men jeg er overrasket, for det er jo et holdspil."

Hvad konkret er din rolle i øjeblikket?
"Jeg binder enderne sammen for Udenrigsministeriets vedkommende, og det gør jeg sammen med mine andre departementschefskollegaer. Både hvad angår den del, der vedrører den praktiske forberedelse, og den del, der vedrører forhandlingerne om indholdet af en aftale i Købehavn."

Kan enkeltpersoner gøre en forskel?
"I den fase vi er i nu, mener jeg ikke, at man kan gøre en forskel som enkeltperson. Vi har så begrænsede ressourcer i Danmark, og vi er et relativt mindre land, at det kræver, at vi står sammen som et hold. Men der er en vis tendens til at overdrive vores rolle i sådan en FN-forhandling med over 100 lande. Vi kan ikke gøre det alene - og så lige så lidt som vi kan gøre det alene i Danmark, lige så lidt kan vi gøre det alene som enkeltpersoner."

Login