Regeringens mest ambitiøse klimaplan "nogensinde" overholder ikke Paris-aftalen

Tager man udgangspunkt i regeringsgrundlaget, da vil peak-temperaturen nærme sig næsten 1,7 grader omkring 2045. Gør alle lande som Danmark med hensyn til reduktioner og netto-nul, vil den globale middeltemperaturstigning overgå Parisaftalens 1,5 grader. De danske "klima-wingmen" får derfor rigeligt travlt, skriver Sebastian Mernild. 

Klimaloven siger, at Danmarks CO2e-udledning skal reduceres med 70 procent mod 2030 i forhold til 1990. Det nye SVM-regeringsgrundlag (fra december 2022) lægger op til en nettonul emission i 2045 og en reduktion på 110 procent i 2050. Grundlaget skal ses som en skærpelse af de langsigtede klimamål fra klimaloven, lyder det.

Men er regeringsgrundlaget en styrkelse eller en svækkelse af Danmarks muligheder for vedvarende at være et grønt foregangsland, som det bliver omtalt? Og hvad skal der til for at Danmark opfylder sin andel af Parisaftalen?

Vi har et regeringsgrundlag med nye klimamål og nu endda to klimaministre – én med ansvaret for danske klimaforhold, klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard, og én med ansvaret for globale klimaforhold, minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen – altså to ministre i et ”wingman team”, der skal styrke det globale spor, også i den danske klimaindsats, og sikre, at Danmark opfylder sin andel af Parisaftalen.

Login