Fordobling af OPP-projekter på vej

OPP: Der er op til 15 nye OPP-projekter undervejs, hvilket er mere end en fordobling af det nuværende antal. Det er et lille gennembrud for OPP-samarbejder, mener en ekspert, der ønsker særlig lovgivning på området.

Erfaringer inspirerer
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har undersøgt de 13 OPP-projekter, som allerede eksisterer i Danmark og spænder fra skoler, retsbygninger, parkeringshuse, Rigsarkivet til en motorvej i Sønderjylland.

Undersøgelsen viser, at offentlige myndigheder i alle 13 tilfælde i høj grad eller i meget høj grad betegner OPP-projekterne som en succes. Blandt andet fremgår det, at byggerierne var klar til den aftalte tid - nogle endda før tid, og i modsætning til andre offentlige bygge- og anlægsopgaver er budgettet blevet overholdt.

De erfaringer kan - ud over stor politiske bevågenhed - ifølge Line Nørbæk have været katalysator for det stigende antal OPP-projekter.

"Der er dukket en lang række gode eksempler op, som er meget drivende for nye konkurrenceudsættelser af den her type," siger hun.

Carsten Greve mener også, at gennembruddet for OPP-samarbejder kommer på grund flere års forberedelser, hvor man har arbejdet på at udarbejde guidelines og gode råd til etableringen af nye OPP-projekter.

Endnu mere fart på OPP
Der er ifølge Carsten Greve to forhold, der peger på, at behovet for yderligere OPP-samarbejder i fremtiden vil vokse og sætte endnu mere fart på etableringen af nye OPP-projekter.

"Den offentlige sektor har brug for innovation udefra og er samtidig økonomisk presset. Derfor kigger den efter finansiering fra blandt andet private kilder som eksempelvis pensionsselskaber," siger han.

Og pensionsselskaberne er klar til at investere i OPP-projekter. For nylig gik en række pensionsselskaber som blandt andet PensionDanmark sammen med entreprenørkoncernen MT Højgaard og ejendomsadministrationsselskabet DEAS og erklærerede sig parate til at investere op imod 5 mia. kr. i nye OPP-projekter.

Ifølge Carsten Greve vil der komme endnu mere fart på udviklingen af nye OPP-projekter, hvis politikerne laver fastere rammer og lovgivningsmæssig klarhed på området, hvilket man blandt andet har fået i USA og i en række EU-lande.

"Problemet er nu, at man skal orientere sig i mange forskellige regelsæt som eksempelvis skatte- og byggeregelsæt. Derfor kan udviklingen styrkes, hvis man klart fastsætter rammebetingelserne for OPP-projekter ved at samle regelsættene i en samlet OPP-lovgivning," siger han.

Krav om OPP-vurdering
Staten er allerede på vej med tiltag, der kan sætte endnu mere skub i udviklingen, mener Line Nørbæk.

Staten skal i dag vurdere, om et byggeprojekt i en vis størrelsesorden er egnet som OPP-projekt. Bygningsstyrelsen har for nylig udstedt en bekendtgørelse om, at det krav skal udvides til også at omfatte kommuner og regioner i høring.

"Det kan få positive effekter for antallet af OPP-projekter, fordi det kan inspirere kommunerne til at komme ned i den her dagsorden ved at vurdere, om en OPP-model er den rigtige måde at gøre det på," siger hun.

Selvom Danmark når op på 28 OPP-projekter i alt, er vi fortsat langt efter f.eks. Storbritannien, der har omkring 800 af slagsen.

Login