Bornholmske energidrømme testes videre for 98 millioner kroner

SMART GRID: Europas største smart grid-projekt på Bornholm viste i første omgang, at automatisering kan reducere spidsbelastning på elnettet. Men også, at borgernes vaner er svære at ændre. Nu skal bornholmerne på den igen.

Det er ikke let at lære danskerne at spare på strømmen. Eller billigt.

Det har man også erkendt i EU, som derfor via den såkaldte EUDP-ordning netop har tilført 53 millioner kroner til et bornholmsk energispareprojekt.

Projektet Ecogrid EU, som de sidste fem år har forsøgt at opdrage cirka 2.000 bornholmere til at bruge strømmen, når den er billigst, skifter nu navn til Ecogrid 2.0. Men tankerne bag er de samme, som da Altinget for en måned siden beskrev evalueringen af det første projekt.

De frivillige husstande blev udstyret med målere, som gør det muligt at afpasse forbruget efter fluktuationer i strømpriserne. Brug masser af strøm, når den er billig, og hold igen, når den er dyr. Men så enkelt, som det end lyder, er problemet, at strøm er billigst i de sene aftentimer og om natten, og hvem gider lave flæskesteg, svinge støvsugeren eller vaske håndklæder klokken tre om natten?

Login