Universiteter og GTS-institutter: Trusselsbilledet fordrer forsvarssamarbejde med landets universiteter

Den geopolitiske situation øger kravene til udviklingen af Forsvaret. De danske universiteter kan sammen med industrien og den øvrige forsknings- og udviklingssektor levere afgørende bidrag, skriver Mogens Rysholt Poulsen, Rasmus Larsen og Niels Husted Kjær.

Hvordan ser krig ud i 2023? Soldater i skyttegrave og missilangreb dukker måske op på nethinden. Som Ruslands invasion af Ukraine viser, er det stadig en del af virkeligheden. Men eksempelvis desinformationskampagner, sabotage på energi- og trafikknudepunkter, cyberangreb og teknologier som kunstig intelligens spiller stadigt større roller. 

Det gælder ikke kun for Ruslands krigsførelse i Ukraine. Det er for eksempel velkendt, at Kina også investerer massivt i nye teknologier med militære anvendelsesmuligheder.

Intet af dette er nyt for Forsvaret, Nato eller danske politikere. De har vænnet sig til at tale om hybride konflikter, der spreder sig over mange domæner. Men nyt eller ej – spredningen over stadigt flere domæner indebærer et konstant krav om udvikling og tilpasning af Forsvarets teknologier, kompetencer og øvrige ressourcer. 

Login