Radikale om tvungen værnepligt: Eventyrlystne unge skal ikke frarøves chancen for at tage på højskole eller jordomrejse

Løsningen på Forsvarets rekrutteringsproblemer er ikke at få unge mennesker ind, som har helt andre planer og drømme i deres sabbatår, skriver Martin Lidegaard, Marius Aagaard og Sara Julie Sørensen.

11 måneder i værnepligt. Endnu et eksempel på, hvordan regeringen vil detailstyre ungdommen og tvinge dem ned i bestemte kasser.

Det er fuldstændig misforstået. I Danmark skal vi ikke tvinge nogen ind i vores forsvar. Det gør man ikke i USA eller det meste af Europa, fordi man ved, at et stærkt forsvar ikke kommer af at have folk i reserven, men af at uddanne og fastholde personale. Og samtidig satse massivt på et højteknologisk forsvar til professionelle soldater.

Derfor burde regeringen i stedet fokusere på at gøre Forsvaret langt mere attraktivt, så de unge helt af sig selv søger derhen – og bliver der! Og i dét lys virker tvang mildest talt som en dårlig strategi.

{{toplink}}

Værneret i stedet for værnepligt

Forsvaret har problemer, det er der ikke nogen tvivl om. Der er for få, som går fra værnepligten ind i Forsvaret, og for mange forlader hæren for hurtigt. Men løsningen er ikke at få unge mennesker ind, som har helt andre planer og drømme i deres sabbatår.

De eventyrlystne unge skal ikke have ødelagt muligheden for højskoleophold, jordomrejser og arbejdserfaring, hvis det er dét, de drømmer om.

Sabbatåret giver mulighed for at udvikle sig og finde de alternative veje i livet. Det har hidtil kunnet kombineres med den fire måneder lange værnepligt. Men det er svært at nå særlig meget andet end værnepligten, hvis den varer 11 måneder. Medmindre det er regeringens tanke, at de unge bare skal tage nogle ekstra sabbatår, så der er tid til det hele.

Løsningen for fastholdelse er i stedet investeringer i højere løn, bedre udstyr og mere meningsfuldt arbejde. Hvis folk skal være gode soldater, og der skal være en bedre bro mellem værnepligten og Forsvaret, må vi gøre det attraktivt at være der.

Vi skal flytte fokus fra tvang til bedre kultur og flere muligheder. Vi skal have uniformer til kvindekroppen, så flere kvinder faktisk kan føle sig hjemme i Forsvaret.

Vi skal sørge for, at de kvalifikationer, som unge tilegner sig i værnepligten, kan bruges så meget som muligt i deres uddannelser i tiden efter værnepligt. Og der skal være bedre muligheder for, at man som ansat i Forsvaret kan gøre en meningsfuld forskel rundt om i verden sammen med resten af Nato.

Med en konkret, brugbar og bedre brug af vores investeringer mener vi, at værneretten skal indføres i stedet for værnepligten. For begge køn. Lad os sørge for, at fremtidens forsvar er en attraktiv arbejdsplads, som tiltrækker de aller dygtigste til netop dét arbejde. Og lad samtidig unge mennesker, der har helt andre drømme, beholde dem.

{{toplink}}

Som Danmarks socialliberale parti ser vi nødvendigheden i at styrke vores forsvar, men ikke på bekostning af menneskers frihed.

Derfor sidder vi radikale stadig med i forhandlingerne. Hvis ikke vi sad der, er vi ret sikre på, at regeringen ikke bare havde lagt op til en længere værnepligt, men også til langt flere værnepligtige, som flere andre partier ønsker.

Vi vil bide os fast i forhandlingsbordet og sørge for, at det politiske flertal ikke tvinger flere unge end højest nødvendigt ind i Forsvaret – ligesom vi i det hele tager vil kæmpe for et forsvar med mening, herunder et markant stærkere beredskab og cyberforsvar med bidrag fra begge køn.

{{toplink}}

Forrige artikel HK: Velfærd og forsvar er ikke hinandens modsætninger HK: Velfærd og forsvar er ikke hinandens modsætninger Næste artikel SF: Regeringen prioriterer skattelettelser over velfærd og rigets sikkerhed SF: Regeringen prioriterer skattelettelser over velfærd og rigets sikkerhed