Nu kan alle besøge bunkeren, hvor de få skulle sikre demokratiets overlevelse

I en 5.000 kvadratmeter stor atomsikret bunker i Nordjylland skulle 350 særligt udvalgte have søgt tilflugt, hvis Den kolde krig var blevet varm. Nu er tidslommen i kridtbakkerne i Rold skov åben for alle. 

Det var tiltænkt de få. Nu åbnes det for de mange. For os allesammen. Det såkaldte regeringsanlæg REGAN Vest i Rold Skov i Nordjylland.

Under Den kolde krig skulle det 5.000 kvadratmeter store anlæg huse op til 350 særligt udvalgte, der kunne søge tilflugt her i op til 14 dage i tilfælde af en krig eller en krise.

Majestæten, regeringens ministre, centrale embedsmænd, sygeplejersker, læger og flere andre faggrupper. Ja, sågar journalister skulle der være plads til i bunkeren langt inde under kridtbakkerne.

Herfra skulle landet ledes og demokratiets overlevelse sikres. Beslutninger skulle træffes, eksekveres og kommunikeres i det anlæg, der blev anlagt i 1960’erne under stort hemmelighedskræmmeri.

Mange af de håndværkere og ingeniører, som arbejdede på projekt, vidste faktisk ikke hvad det var, de var i færd med at opføre.

Og i årtier vidste kun få, hvad der gemte sig i bakken bag det gule murstenshus, hvor anlæggets maskinmester boede med sin familie - der intet vidste.

Uvis skæbne 

Anlægget blev taget ud af drift i 2003, og efter adskillige års tilløb kunne Nordjyllands Museum i sidste uge indvie sit 13. museum. Danmarks tredje kold krigs-museum, der består af en traditionel museumsbygning over jorden i det åbne landskab samt den store bunker under jorden. 

Eller rettere under jord. For døren i det mosbeklædte indgangsparti åbner sig, så går man ikke ned ad flere hundrede trappetrin. Man går lige frem. Ind i bakken. 

Det første, der møder en, er en 300 meter lang gang med hvide hvælvinger.

Og man kan ikke undgå at tænke på, hvad de 350 særligt udvalgte kunne have tænkt over på vej ned ad gangen, hvis Den Kolde Krig var blevet lunken eller varm, og de i huj og hast havde måttet forlade familien for at gå i sikkerhed - mens de overlod familie og venner til en uvis skæbne.

Over en sidder flagermus på vagt. Bunkeren huser mere end 400 flagermus. For enden af gangen venter endnu en tung jerndør og indgangen til anlægget, som har en næsten identisk tvilling på Sjælland. REGAN Øst. 

Tidslomme

En lang midtergang udgør rygraden i anlægget, der består af to ringe i to etager.

Den første ring kaldes arbejdsringen. Det er her ministerierne har deres kontorer og mødelokaler. Det er herfra landet ledes, og der kommunikeres til verdenen udenfor. Danske designerstole og fastnettelefoner er en fast bestanddel af møblementet i den tidslomme, som anlægget i høj grad er.

Her er ingen elektroniske whiteboards, computere eller storrumskontorer. Kun ringbind, stempler og fastnettelefoner. Mange af dem. 

Forsvarskommandoen har et lille mødelokale og et par kontorer. Men REGAN Vest var et civilt anlæg til den civile administration af Danmark. Det var ikke her, krigen skulle udkæmpes.

Udenrigs- og Forsvarsministerierne lægger beslag på mest plads, men alle ministerier er tilstede.  

Fri rygning

Den anden ring er opholdsringen. Det er her politikere, embedsmænd, læger og ikke mindst servicepersonalet fra blandt andet det hedengangne Lottekorpset hviler sig. 

Og her er ingen luksus. Ministeren sover sammen med sin departementschef. Og en stue med seks køjer husede i alt 18 personer, der sover på skift. For fagbevægelsens parole om otte timers arbejde, otte timers fritid og otte timers hvile havde også fundet vej ned under kalken i Rold Skov.

Anlæggets eneste gulvtæppebelagte område er de to spartanske værelser med eget badeværelse, som var tiltænkt Hendes majestæt Dronningen og Prinsgemalen. To jernsenge, to stole, et skrivebord - og et askebæger. 

I en skarp situation ville majestæten være den eneste, der måtte have lov at tænde en cigaret. I fredstid var der fri rygning overalt.

Ikke så fjern fortid

Der blev jævnligt gennemført øvelser i REGAN Vest. Men anlægget er aldrig blevet taget i brug i en skarp situation. Og mange af de ministre, som skulle have gået henad den lange hvide gang og have låst sig inde i anlægget, nåede ikke at besøge det. 

Men det kan de og alle os andre nu. Også de yngre generationer, for hvem Den Kolde Krig hører forhistorien til. For mange af os andre minder anlægget os om en ikke så fjern fortid. Dengang forsvarsbudgetterne var større, beredskabet var større og frygten var større. 

Forrige artikel Sådan gik det til, da Danmark i al hast købte ind for 1,7 milliarder hos omstridt våbenproducent Sådan gik det til, da Danmark i al hast købte ind for 1,7 milliarder hos omstridt våbenproducent Næste artikel Regeringen inviterer syv partier til forhandlinger om nyt forsvarsforlig Regeringen inviterer syv partier til forhandlinger om nyt forsvarsforlig