”Nogen skal lave en aftale om noget, som de ikke ved noget om”

En stor del af de politikere, som i de kommende måneder skal forhandle et nyt forsvarsforlig på plads, har ingen erfaring med at lave forsvarsforlig. Der venter dem en stejl læringskurve, forudser ekspert.

Der er kun få gengangere fra de forrige forhandlinger om et nyt forsvarsforlig for mere end seks år siden blandt de forsvarordfører, som i de kommende uger sandsynligvis skal forhandle et nyt forsvarsforlig på plads.

{{factbox:100386:R}}”Det kan godt være, at der er erfarne politikere i blandt. Men det er meget få af dem, der har prøvet at lave et forsvarsforlig. Nogle af dem er også helt nye på tinge. Så de skal både finde ud af hvad det vil sige at sidde i Folketinget. Hvad det vil sige at lave et forlig og hvad der er forenden og bagenden på et kampfly,” forklarer seniorforsker og centerleder Kristian Søby Kristensen fra Center for militære studier på Københavns Universitet.

Kun de konservatives Rasmus Jarlov og Liberal Alliances Carsten Bach var med inde i forhandlingslokalet i perioden op til, at daværende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen i januar 2018 samlede en bred kreds af Folketingets partier bag en politisk aftale om Forsvaret for 2018 - 2023.

Login