Løkke vil af med forsvarsforbeholdet

FORSVAR: Det vil "klæde Danmark" at komme af med forsvarsforbeholdet, fastslår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der ikke vil sætte nogen udløbsdato på forbeholdet. 

Danmark skal kunne indgå i et militært samarbejde med EU. 

Sådan lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der ønsker, at Danmark på sigt skal droppe forsvarsforbeholdet.

”Den verden, vores forbehold blev født ind i, findes ikke længere,” understregede han og tilføjede: 

”Det tjener ikke Danmarks interesser og specielt ikke i en tid, hvor en amerikansk præsident skiftevis vender ryggen lidt til og ansigtet lidt fra." 

Meldingen kom som en del af statsministerens tale på Tænketanken Europas konference mandag.

Ingen fiflen med forbeholdene
"Det er sjældent sådan, at fortidens løsninger passer på fremtidens udfordringer,” sagde Løkke, der i samme ombæring nævnte, at de fire danske forbehold sidste år fyldte 25 år.

Selvom Løkke gerne vil af med forsvarsforbeholdet, understregede han dog, at han har fuld respekt for de danske forbehold, og at de hverken vil blive ”fiflet” med eller fjernet uden en folkeafstemning. En afstemning, som han erkendte, der ikke lige nu er flertal for at tage i Folketinget.

Løkke har før nævnt sit ønske om at slippe ud af forsvarsforbeholdet.

Og det er heller ikke første gang, at en Venstre-politiker puster til debatten om forsvarsforbeholdet. Da VLAK-regeringen i november sidste år offentliggjorde sin nye strategi for Danmarks udenrigspolitik, var holdningen til forsvarsforbeholdet et af de områder, som vakte opsigt.

"Hvis det står til mig, skal vi da have en folkeafstemning," lød det dengang fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen.

S: Gratis omgang for Løkke
Da Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, kom på talerstolen til mandagens konference, afviste hun at gå til valg på en folkeafstemning om forbeholdene. 

”Og det kommer heller ikke til at ske for Venstre, fordi de vælger at gå i regering med Dansk Folkeparti. Så det er en gratis omgang fra Løkke,” sagde hun og tilføjede:

”Alt tyder på, at danskerne er glade for forbeholdene, og derfor gælder det om at navigere i de forhold, der er.”

Forrige artikel Implementering, indkøb og politiske rokader på agendaen i 2019 Implementering, indkøb og politiske rokader på agendaen i 2019 Næste artikel Dansk Nato-styrke hjem fra Estland Dansk Nato-styrke hjem fra Estland