Historiker: For anden gang i historien lukker Danmark amerikanske soldater ind, og der er sket markante ændringer siden sidst

Det mest bemærkelsesværdige ved den nye aftale med USA om stationering af amerikanske soldater på dansk jord er, at det overhovedet har været muligt at lave aftalen. Det mener en ekspert, der sammenligner aftalen med en godt 80 år gammel lignende aftale om Grønland.

For første gang nogensinde kan amerikansk militært personale udstationeres på dansk grund. Det bliver en realitet, hvis Folketinget senere i år godkender den forsvarsaftale med USA, som SVM-regeringen forhandlede på plads og præsenterede kort før jul sidste år. {{factbox:102715:r}}

Det er dog ikke første gang, at Danmark har indgået en sådan aftale med amerikanerne. Historien går 83 år tilbage, da Grønlandstraktaten af 1941 gjorde det muligt for USA at etablere baser og anvende store militære områder i Grønland.

Aftalen er gennem tiden blevet revideret, vigtigst i 1951, efter Danmarks optagelse i Nato. Det førte blandt andet til opførelsen af Thulebasen, USA's eneste base i Grønland i dag. Basen blev for nylig omdøbt til Pituffik Space Base.

Login