Centrale aktører: Et dronecenter på Fyn vil styrke Danmarks position i Nato

Brugen af droner er blevet alfa og omega i morderne krigsførelse. Det er derfor positivt, at regeringen arbejder for at realisere et dansk Nato 'Center of Excellence' for droner på Fyn, skriver ti aktører.

Af Peter Rahbæk Juel (S), Jens Ringsmose m.fl.
Se alle indlæggets afsendere i faktaboksen længere nede i artiklen

I et interview med Politiken kalder den danske forsvarschef, Flemming Lentfer, det vi ser i Ukraine, for 'fremtidens krig'. En krig, hvor både brugen af droner – og evnen til at forsvare sig mod droner – er blevet alfa og omega.

Den britiske militær-tænketank Royal United Services Institute anslår, at det ukrainske militær i øjeblikket bruger (og mister) mere end 10.000 droner om måneden. Mere end 300 om dagen. Og selvom droner før har været udslagsgivende i moderne konflikter – for eksempel Nagorno-Karabakh i 2020 eller Syrien i 2021 – så er krigen i Ukraine et nybrud, der kommer til at forandre fremtidens kampplads for bestandigt.

Moderne teknologi og herunder særligt droner, har i betydeligt omfang bidraget til at løfte det, der i militærsprog kaldes 'the fog of war' – muligheden for at skjule sine bevægelser og finde helle på kamppladsen.

Det bliver ethvert moderne forsvar nødt til at forholde sig til, for uden markante drone/antidrone-kompetencer og -kapabiliteter, så har man ganske enkelt tabt slaget på forhånd.

{{toplink}}

Unikt luftrum dedikeret til droner

Udenrigsministeriets Sikkerhedspolitiske Analysegruppe under Michael Zilmer konkluderede sidste år, at "den øgede stormagtskonkurrence kommer særligt til udtryk som en langsigtet konkurrence om udvikling af nye teknologier til brug for både civile og militære formål. Evnen til at omsætte innovation til militære virkemidler er et centralt konkurrenceparameter i stormagtskonkurrencen."

I tråd med dét er der al mulig grund til at rose, at forligskredsen bag det historiske forsvarsforlig for få uger siden har bestilt en konkret analyse af droneområdet, herunder også af vejen til et dansk Nato 'Center of Excellence' for droner. I Danmark har vi nemlig – særligt på Fyn i Hans Christian Andersen Airport – et unikt og stærkt drone/antidrone-miljø.

Derfor er det en afgørende melding, at forsvarsminister Troels Lund Poulsen nu slår fast, at regeringen arbejder for at realisere et dansk Nato 'Center of Excellence' for droner i Hans Christian Andersen Airport.

Hans Christian Andersen Airport har faciliteterne og et unikt luftrum dedikeret til droner, som man ikke finder bedre i Europa. Syddansk Universitet er et af verdens førende universiteter på forskning i droner og robotter – og har allerede investeret mere end 100 millioner kroner i hangar og laboratorium i lufthavnen.

Dertil kommer en spirende klynge af virksomheder, med alt fra etablerede giganter indenfor forsvarsindustrien – til helt nye start-ups, der udvikler morgendagens teknologi indenfor både drone- og antidrone-teknologi. Og slutteligt har lufthavnen den store fordel, at der er indgået samarbejde med Kangerlussuaq Lufthavn i Grønland – så teknologien også kan testes under arktiske forhold.

{{toplink}}

Tilsammen skaber det stærke og værdifulde krydsfelter – potentielt også for Forsvaret og vores Nato-allierede. Hver eneste uge flyves og testes der med så mange forskellige droner og scenarier, at der fra lufthavnen genereres tonsvis af værdifulde data om droner og deres adfærd. Data, der kan omsættes til algoritmer og bruges til at udvikle og styrke beslutningsstøttesystemer for Forsvaret – og til at forfine antidrone-systemer.

Dansk styrkeposition

I forsvarsforliget er det en hovedpointe, at Forsvaret skal være "til gavn for samfundet", blandt andet ved at prioritere tæt samarbejde med dansk forsvarsindustri og forskning.

I det føromtalte interview med forsvarschefen, fortæller han selv, at på udviklingen af de nye teknologier til fremtidens kampplads, der er den private kommercielle sektor 10-15 år foran Forsvaret. Sådan var det ikke for 30-40 år siden – men sådan er det nu. Den erkendelse kalder på endnu tættere forbundethed mellem forsvar, forskning og erhvervsliv.

Dét kryds finder man ikke stærkere noget andet sted, end i Hans Christian Andersen Airport. Og det er den dynamik vi vil bygge ovenpå, for at styrke ikke bare Danmarks dronemuskler – men hele Natos.

Derfor er det et stærkt og vigtigt signal, at den brede forligskreds bag forsvarsforliget forfølger ambitionen om et dansk Nato 'Center of Excellence' for droner.

Danmark er nemlig lige nu et af de eneste Nato-lande, der ikke bidrager med et 'Center of Excellence' – og på netop dette område har vi viden og kompetencer, der vil være værdifuld for resten af alliancen, sågar på et af de områder, der fylder allermest i moderne sikkerhedspolitik.

Et Nato 'Center of Excellence' for drone- og antidrone-teknologi vil i Hans Christian Andersen Airport blive lagt i direkte forlængelse af Odense Robotics – og den helt unikke arbejdskraft, viden og innovative styrke, der findes i klyngen.

Perspektiverne i dét underbygges af den rapport IRIS Group netop har lavet for Erhvervsministeriet, hvor det konkluderes, at "Danmark har en række civile teknologistyrker med potentiale for spin-in i forsvarsindustrien."

{{toplink}}

Vi står med andre ord, med en vigtig mulighed for at bygge ovenpå en eksisterende styrkeposition – og med dét gøre noget godt for både danske virksomheder, dansk forskning og dansk Forsvar. Og samtidig yde et markant bidrag til Nato og vores alliancepartnere.

Den mulighed må vi ikke forpasse. På Fyn er vi derfor klar til at løfte opgaven sammen med Forsvaret.

Til gavn for Danmark og for Natos sikkerhed.

Forrige artikel Tænketank: Fremtidens forsvar skal fortsat kunne operere under fjerne himmelstrøg Tænketank: Fremtidens forsvar skal fortsat kunne operere under fjerne himmelstrøg Næste artikel Historiker: Investeringer i Hjemmeværnet er en lavthængende frugt, som ingen plukker Historiker: Investeringer i Hjemmeværnet er en lavthængende frugt, som ingen plukker