Britisk-dansk udrykningsstyrke klar til kamp

OPERATIV: Ni nordeuropæiske lande inklusiv Danmark er nu klar til at sende en fælles udrykningsstyrke ud til konflikter verden over.

Den multinationale udrykningsstyrke Joint Expeditionary Force (JEF), som Danmark deltager i, er nu klar til at blive erklæret fuldt operativ. Det vil ske ved en ceremoni i London i næste uge. Det oplyser forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i et notat til Folketingets forsvarsudvalg.

Joint Expeditionary Force har til formål at "imødegå en ustabil verden i konstant forandring," som Forsvarsministeriet skriver i et faktaark på sin hjemmeside. Det er en multinational, værnsfælles styrke, som vil kunne udsendes over hele verden og i operationer henover hele konfliktspektret. Det gælder lige fra evakueringsindsatser, større humanitære krisesituationer, kapacitetsopbygning og fredsbevarende missioner til regulær krigsførelse.

Ud over Storbritannien og Danmark, så består JEF-samarbejdet af Norge, Sverige, Finland, Holland, Estland, Letland og Litauen. I 2015 underskrev Storbritannien, Danmark, Norge, Holland og de baltiske lande den første hensigtserklæring om etableringen af udrykningsstyrken. I 2017 kom Finland og Sverige ombord. Siden da er aftalegrundlaget blevet konkretiseret, og i næste uge underskrives en såkaldt "comprehensive memorandum of understanding". Samtidig erklæres styrken operativ.

Login