Studerende: Udenlandske studenteraktivister skal kunne gøre uddannelsen færdig i Danmark

Danmark skal gøre mere for at beskytte og støtte unge studenteraktivister, som verden over sætter deres fremtid på spil i kampen for demokrati og menneskerettigheder, skriver Malthe Rugberg Andersen.

Af Malthe Rugberg Andersen
Medlem af Radikal Ungdom og kandidatstuderende på statskundskab

Forestil dig det. Du deltager i en fredelig demonstration eller skriver et politisk opslag på Facebook. Få dage senere tikker en besked ind i din e-Boks. Du er blevet smidt ud af din uddannelse på grund af din aktivisme.

Det er heldigvis svært at forestille sig i Danmark, men det er desværre situationen i mange lande verden over, hvor unges aktivisme kan have alvorlige konsekvenser.

Organisationen Scholars at Risk meddeler, at der har været mindst 118 forskellige tilfælde imellem september 2019 og august 2020, hvor studerende er blevet udsat for bortvisninger, arrestationer eller vold, når de engagerer sig politisk.

I Indonesien i 2019 demonstrerede ti universitetsstuderende mod statens omfattende brud på menneskerettighederne, hvorefter de alle blev sigtet for landsforræderi, og fire blev bortvist fra deres uddannelsesinstitution.

I Indien i 2020 blev tre ingeniørstuderende anholdt for at give udtryk for propakistanske synspunkter online. De tre unge studerende blev efterfølgende bortvist fra deres universitet, og de er den dag i dag stadig i det indiske politis varetægt.

Opret fripladsordning for udenlandske studerende
Selv er jeg ungdomspolitisk aktiv. Jeg deltager ofte i demonstrationer for diverse gode formål, og min facebookprofil er fyldt med politiske synspunkter. Men jeg har aldrig overvejet, om jeg derfor kan blive udsat for vold, arresteret eller blive smidt ud af mit studie.

Og alle de danske unge, som for eksempel deltager i Fridays for Future-demonstrationer, behøver heldigvis ikke bekymre sig om, hvorvidt det vil have konsekvenser for deres fremtidige uddannelsesmuligheder.

Som et privilegeret og rigt samfund har vi i Danmark en mulighed og et ansvar for at hjælpe disse unge aktivister, hvis rettigheder krænkes og fremtidsmuligheder begrænses.

Helt konkret kunne Danmark oprette en fripladsordning på danske universiteter for udenlandske studenteraktivister, som bliver smidt ud af deres uddannelse i deres hjemland på grund af ikke-voldelig aktivisme.

Formålet med ordningen er, at udvalgte udenlandske studenteraktivister afslutter deres uddannelse på et dansk universitet, hvorefter de kan vende tilbage til deres hjemland og fortsætte deres kamp for demokrati og menneskerettigheder.

Norsk program for studenteraktivister
Norge har haft en sådan fripladsordning siden 2015 – det såkaldte Students at Risk-program.

De hidtidige evalueringer af projektet har været overvejende positive, men de norske studenterorganisationer, som var med til at starte programmet, fremhæver dog, at det ikke er muligt at tage imod nok studerende igennem programmet i Norge.

Derfor er det nødvendigt, at flere lande løfter deres del af ansvaret – også Danmark. I starten af 2019 så det ud til at blive en realitet, da Radikale Venstre fremsatte et folketingsforslag om oprettelse af et dansk uddannelsesprogram til understøttelse af udenlandske studenteraktivisters demokrati- og menneskerettighedskamp med den norske model som forbillede.

Desværre mødte dette forslag manglende interesse og pinlig tavshed i Folketinget, hvor det kun nåede til førstebehandling. Siden da har Danmark dog fået en ny regering, og det er derfor på sin plads, at forslaget bliver genbesøgt.

Ikke en stor udgift
Norge tager årligt imod cirka 20 udenlandske studerende igennem Students at Risk-programmet.

Danmark kunne sagtens tage imod et lignende antal unge aktivister. Så få personer vil ikke være en stor udgift for Danmark, men tilbuddet vil gøre en kæmpe forskel for de studenteraktivister, som vi tager imod.

Samtidig vil de enkelte aktivister kunne bidrage til gennemgribende forandring i deres hjemland, når de efter uddannelsen vender tilbage med ny viden, brugbare erfaringer og et stærkt solidarisk netværk igennem programmet.

Grundlæggende handler det om, at ingen unge skal straffes, når de engagerer sig politisk. Danmark skal stille sig på ungdommens og demokratiets side.

På den måde kan vi være med til at uddannede fremtidens globale ledere og menneskerettighedsforkæmpere.

Forrige artikel Tandlæger undrer sig: Er det virkelig regeringens bedste bud på en styrket tandlægeuddannelse? Tandlæger undrer sig: Er det virkelig regeringens bedste bud på en styrket tandlægeuddannelse? Næste artikel Lederne: Udflytning af uddannelser fører ikke automatisk til bredere søgning Lederne: Udflytning af uddannelser fører ikke automatisk til bredere søgning