Fantastiske forskerforhold

DEBAT: Der skal satses benhårdt på de naturvidenskabelige og tekniske forskningsområder. Kun på den måde kan Danmark fastholde sin førerposition på disse områder. Det mener Esben Lunde Larsen, uddannelses- og forskningsordfører for Venstre.

 

Af Esben Lunde Larsen (V)
Uddannelses- og forskningsordfører

Danske forskere hører til blandt de mest privilegerede i verden. Dels vokser de op i et velfærdssystem med gratis uddannelse og SU, dels har de ph.d.-ordninger, der hører til blandt de mest lukrative på kloden, som forudsætning for en videre forskerkarriere. Vi skal sikre, at det fortsat er attraktivt at vælge forskningen som karrierevej samt dyrke forskeres talenter, fordi Danmark skal leve af forskning i fremtiden. Derfor har Venstre et ønske om at styrke de videregående uddannelsesinstitutioners talentudvikling ved at tilføre midler til forskning og talent- og eliteudvikling inden for de teknisk-, natur – og sundhedsvidenskabelige områder. Dette kan eksempelvis finde sted ved ansættelse af forskere i delte stillinger mellem universiteter og erhvervslivet.

Afvejningen af fordelingen mellem basismidler og konkurrenceudsatte midler vil altid være til stede, men når man ser på danske forskere ranking og evne til at hjemtage midler fra EU’s forskningsprogram, indikerer det, at balancen mellem basismidler og konkurrenceudsatte midler er relativt fornuftig. Dermed ikke sagt, at alt er stationært. I Venstre ønsker vi de danske forskningsmidler brugt mest hensigtsmæssigt, og hvorvidt fremtiden kan medføre øgede bevillinger, må den generelle samfundsudvikling og økonomiske vækst vise.

Pengene skal bruges bedst muligt
Ingen har glæde af, at danske forskere ”spilder” tid på unødvendige ansøgninger, men samtidig tvinger det forskerne til at skærpe forskningsfokus hos dem selv som forudsætning for at ansøge konkurrenceudsatte midler. Danmark skal leve af den viden, forskningsverden producerer, og så er det essentielt, at de bedste forskningsprojekter bliver tildelt forskningsmidler. Hertil kommer, at danske forskere skal konkurrere med verdenseliten, og dette konkurrenceelement bliver ikke mindre i fremtiden. Tværtimod. Vi skal sikre, at pengene bruges bedst muligt, hvorfor vi i højere grad skal investere målrettet i udannelsen af forskere, hvis vi også i fremtiden skal fordre forskning af høj kvalitet.

Danmark er et af de lande, der rangerer højest, når det kommer til investeringer i forskning. Men der bor kun fem millioner mennesker i Danmark, og det betyder, at vi ikke kan være førende inden for alle forskningsområder. Der skal derfor satses målrettet på udvalgte vækstområder, hvis vi skal fortsætte med at være et forskningsland i verdensklasse. Uagtet om forskningen er baseret på konkurrenceudsatte midler eller basismidler, skal forskningen målrettes de åbenlyse styrkepositioner.

Kodeordet for fremtidens forskning i Danmark skal være kvalitet, og for at opnå dette skal vi målrettet fokusere på områder, hvor vi har en førerposition. Venstre ønsker derfor, at der skal satses inden for nat., tek., sund. – og food, så vi står stærkere i den internationale konkurrence, når det gælder vækst og beskæftigelse.

Forrige artikel Mere elite på de danske universiteter Mere elite på de danske universiteter Næste artikel Basismidler og konkurrenceudsatte midler: Et spørgsmål om balance?