DTU-rektor: Hjælp universiteterne med at hjælpe virksomhederne

DEBAT: Universiteterne kan trække små- og mellemstore virksomheder med i Horizon 2020-kapløbet. Husk derfor at styrke universiteterne i den nationale indsats, skriver Anders Overgaard Bjarklev, rektor på DTU.

Af Anders Overgaard Bjarklev

Rektor, Danmarks Tekniske Universitet

To tredjedele af de midler, som Danmark fik hjemtaget i første runde af Horizon 2020, EU’s forsknings- og innovationsprogram, er hentet hjem af universiteterne. Det kan man undre sig over, fordi Horizon 2020 i langt højere grad er industridreven end tidligere EU-forskningsprogrammer. Programmet har meget større fokus på markedsnær forskning og innovation, hvilket er virksomhedernes hjemmebane.

Brug universiteterne som spydspids
Danmark skal blive bedre til at udnytte det gode samarbejde mellem danske virksomheder og vidensinstitutioner og bringe den videre i en europæisk sammenhæng. Med afsæt i det eksisterende samarbejde kan Danmark benytte universiteterne som spydspids, der baner vejen og trækker virksomhederne med ind i kampen om Horizon 2020-pengene. Derfor skal Danmark også huske at styrke universiteterne i den nationale indsats for større hjemtag. Det kan eksempelvis være ved at udlodde flere midler til fagspecifikke netværk enten i en lokal eller en national kontekst. De skal bruges til at hale de små og mellemstore virksomheder ind i EU-projekterne. De store virksomheder skal nok klare sig, men der ligger en udfordring i at opbygge en international orientering og strategi i de mellemstore virksomheder.

Store partnerskaber kræver tid
Danmark kan få del i Horizon 2020-midlerne ved at indgå i de store, europæiske partnerskaber. Men der skal investeres meget tid og en del flybilletter til Bruxelles, for at vi er til stede i de netværk, hvor vi kan møde mulige samarbejdspartnere, som vi i fælleskab kan trække penge ud af Horizon 2020 med. Tilstedeværelsen i Bruxelles er nødvendig – både fra individuel side og fra lokal, regional og national side.

Det lange seje træk
På DTU har vi investeret i to repræsentationer i EU, som arbejder aktivt for at få vores interesser repræsenteret, og som hjælper os med at få talt udvalgte forskningsområder ind i Horizon 2020-programmet.

Således lykkedes det i starten af 2015 at lande 150 millioner kroner af Horizon-midlerne til det DTU-ledede Compare-projekt. Projektet handler om forskning i global bekæmpelse af infektionssygdomme og omfatter 28 europæiske partnere. Bevillingen fik vi landet efter fire års benarbejde i Bruxelles.

Den lader jeg lige stå et øjeblik.

Der er virkelig tale om det lange seje træk.

Vi ses ved gaten
Der er ingen tvivl om, at det er en fælles opgave for virksomheder, forskningsinstitutioner og danske myndigheder at hive de Horizon 2020-midler hjem, som tilkommer Danmark.

Og rejseafregning er blevet en vigtig kompetence blandt vores forskere, som også skal rejse til Bruxelles oftere. Men det kunne være umådeligt hyggeligt og givtigt at følges med flere danske virksomheder på flyrejsen.

Vi ses ved gaten!

Forrige artikel Syddanske EU-Kontor: Styrk det europæiske udsyn på universiteterne Syddanske EU-Kontor: Styrk det europæiske udsyn på universiteterne Næste artikel R: Offentligt-private partnerskaber sikrer større brug af Horizon 2020 R: Offentligt-private partnerskaber sikrer større brug af Horizon 2020