SU-forhandlinger er stadig åbne

SU-REFORM: Regeringens forhandlinger om ændringer i SU'en er fortsat åbne inden de afsluttende møder. Adgangen til flere ungdomsuddannelser og den økonomiske ramme er centrale emner.

Tirsdag går de afgørende forhandlinger om SU-reformen i gang. Op til forhandlingerne har Dansk Folkeparti slækket på kravene til at bevare det ekstra års SU på de videregående uddannelser. 

Venstre fastholder, at de unge kun skal have SU til at begynde på tre ungdomsuddannelser, før kassen smækker i, mens regeringens udspil vil sætte grænsen efter fem påbegyndte ungdomsuddannelser.

Forhandlingerne med forligskredsen indledes tirsdag med møder med de enkelte partier, mens hele forligskredsen sætter sig ved bordet onsdag. Der er også afsat tid til forhandlinger fredag, hvis det bliver nødvendigt at mødes igen i denne uge. Forligskredsen tæller ud over regeringen Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti og alle partier har erklæret, at de vil gå åbent ind i forhandlingerne.

To ting skiller dog regering og opposition. Det ene er Venstres forslag om kun at give unge elever på ungdomsuddannelserne mulighed for at begynde på tre uddannelser, mens regeringen altså siger fem. Reglen skal bekæmpe såkaldt SU-rytteri, hvor nogen personer har svindlet ved at tilmelde sig ungdomsuddannelser for at hæve SU uden hensigt om nogensinde at dukke op.

Regeringen skriver i sit oplæg, at der i 2011 var cirka 3.000 elever, der begyndte på uddannelse nummer seks eller mere. Ifølge tal som DR har fået i Uddannelsesministeriet vil det tal vokse til mere end 15.000 elever, hvis grænsen sættes ved tre uddannelser, som Venstre foreslår.

Låst økonomi

Den anden store hurdle for uddannelsesminister Morten Østergaard (R), når han i morgen inviterer til forhandlinger, kan blive Dansk Folkeparti, som insisterer på regeringens egen målsætning for forhandlingerne: At få de studerende hurtigere igennem uddannelserne. Problemet for Morten Østergaard er, at Dansk Folkeparti ikke har skrevet under på, at der samtidig skal spares to milliarder kroner.

Som Altinget | Forskning & Innovation beskrev i sidste uge er regeringen klar til at skrue bissen på overfor Dansk Folkeparti og opsige forliget om SU'en og indgå en aftale, som i givet fald først kan træde i kraft efter næste valg. Men Dansk Folkeparti er ikke klar til at gå ind på regeringens regnestykke uden videre, selv om partiet den seneste uge har åbnet for at ændre på det ekstra SU-år, som partiet ellers tidligere har fredet.

Spørgsmålsregn fra EL

En reform af SU'en skal både være med til at få de studerende hurtigere igennem og skaffe finansiering til regeringens vækstplan. Regeringens støtteparti Enhedslisten har dog meldt klart ud, at hverken SU-reform eller Vækstplan DK får opbakning fra venstrefløjspartiet.

Enhedslistens SU-ordfører Rosa Lund har da også allerede sendt en byge af spørgsmål afsted til uddannelsesministeren i Folketinget, især med fokus på konsekvenserne for de studerende.

Blandt andet har hun bedt ministeren om at sætte tal på de forringelser, de hjemmeboende vil opleve, hvis regeringens forslag gennemføres.

Login