SFI: Usikkerhed om effekten af forberedende tilbud

KORT NYT: Effekten af blandt andet produktionsskole- og højskoleforløb på ikke-uddannelsesparate unge er usikker, og derfor er der ikke direkte belæg for at udvide ordningen, konkluderer SFI i ny rapport.

”Overordnet er der ikke en entydig effekt af at tage et forberedende tilbud.” Sådan lyder en af konklusionerne i rapporten ”Forberedende tilbud og overgangen til ungdomsuddannelse”, som Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, har udarbejdet for Undervisningsministeriet.

Undersøgelsen har haft til formål at undersøge effekten af de tilbud, som ikke-uddannelsesparate unge tilbydes af kommunerne. SFI har derfor fulgt 402.020 unge i op til fem år, efter at de er gået ud af 9., 10. eller 11. klasse. Af denne gruppe har godt hver ottende, 53.907 unge, deltaget i minimum ét forberedende tilbud.

Tilbuddene omfatter produktionsskoleforløb, almen voksenunderuddannelse, forberedende voksenundervisning, ordblindeundervisning, ungdoms- og folkehøjskoleforløb samt forløb på husholdnings- og håndarbejdsskoler. Men SFI konkluderer altså, at der ikke er større sandsynlighed for, at de unge tager en ungdomsuddannelse eller fastholdes i uddannelse, efter at de har deltaget i et forberedende tilbud.

Login