Sahl-Madsen: En folkebevægelse for viden

KORT NYT: Den nytiltrådte videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) holdt onsdag tale i Videnskabernes Selskab. Danmark skal have forskningsmiljøer i særklasse, mener ministeren, der samtidig vil skabe en folkebevægelse for viden.

Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab holdt denne uge forskningspolitisk årsmøde om "Samfundets bevågenhed - Universiteternes ansvarlighed". Med på mødet var, for første gang, den nytiltrådte videnskabsminister, Charlotte Sahl-Madsen.

Hun benyttede lejligheden til at rose det danske forskningsmiljø i store vendninger, men hun betonede samtidig også vigtigheden af, at området bliver styrket til den øgede internationale konkurrence i fremtiden.

"Kun 6,5 procent af verdens befolkning vil leve i EU - heraf vil 30 procent være ældre end 65 år i 2025. Dermed vil der også være mindre talentmasse i den erhvervsaktive alder. EU og Danmark står med andre ord over for store udfordringer for at bevare en videnmæssig førerposition i fremtiden," sagde Sahl-Madsen i sin tale.

Danmarks fremtid
I sin tale til forsamlingen gjorde videnskabsministeren det klart, at forskningen skal danne ramme om det danske samfunds udvikling de næste mange år. Det bliver således universiteternes opgave at øge sulten og interessen efter ny viden. Flere unge skal uddannes og de danske virksomheder vil i længden kunne profitere af den nye talentmasse. Forskningen udgør således selve fundamentet for det danske samfundet pointerer Charlotte Sahl-Madsen:

"I - og jeres forsknings- og uddannelsesmæssige metier - er fundamentet for vort samfund. Jeg vil også gerne anerkende den forskningsmæssige kvalitet, I opnår. Det er imponerende. Men også nødvendigt," sagde hun til de fremmødte.

Kulturbærende
Forskningen skal ifølge den nye minister ikke blot sikre Danmark økonomiske fremtid, men er samtidig også selve fundamentet for den danske kulturs fremtidige udvikling.

"Gennem forskning bliver vi klogere på os selv og på vores omverden. Og på den måde er forskning en kulturbærende aktivitet. Det giver dynamik til vores samfund. Og forskning er derfor ikke kun kulturbærende, men bestemt også kulturudviklende."

Login