Rektor om finanslovsforslag: lammende

BAGGRUND: Dårligt arbejdsmiljø og mindre tillid til regeringen er konsekvenserne af VK's finanslovsudspil, mener flere universitetsrektorer.

Som alle andre ministerier skal også institutionerne under Videnskabsministeriet indefryse 1 pct. af budgettet for 2008.

For Københavns Universitet betyder det blandt andet, at en planlagt renovering af de nedslidte lokaler på Amager må udskydes et år. En udskydelse, som rektor Ralf Hemmingsen frygter vil gå ud over arbejds- og studiemiljøet på universitet.

"Hvis dette forslag gennemføres, kan det blive lammende for universitetets planer om at skabe et bedre studiemiljø og en moderne ramme om forskningen inden for jura, teologi og humaniora. Planerne har været længe undervejs. Men nu svarer det til, at piloten slukker for den ene jetmotor under indflyvningen til landingsbanen," siger Ralf Hemmingsen. Desuden risikerer besparelserne ifølge KU's rektor at få en dominoeffekt for hele KU's campusplan, fordi universitetet ikke som planlagt kan opsige lejemål i andre dele af København.

I alt skal videnskabsminister Helge Sander (V) ifølge finanslovsforslaget indefryse midler for over 500 mio. kr. i 2008 og 2009.  

"Den finanspolitiske situation har ændret sig, siden vi fremlagde vores finanslovsforslag før valget, og Videnskabsministeriet har naturligvis også skullet bidrage til, at dansk økonomi ikke bliver overophedet," siger Helge Sander.

Dårlig signalværdi 
For universiteterne betyder det besparelser på omkring 120 mio. kr. Af dem står Syddansk Universitet for de 10-15 mio. kr., siger rektor Jens Oddershede. Han mener ikke, at det i første omgang vil være mærkbart på hverken forsknings- eller undervisningsindsatsen, da universitetet vil tære på sine reserver. 

Login