Ny på tinge: Mette Bock

INTERVIEW: 69 nye MF'ere er i den seneste tid rykket ind på Christiansborg. En af dem er LA's 53-årige videnskabsordfører Mette Bock. Læs her, hvad hun blandt andet mener om 12-skalaen, de studerendes faglighed og Penkowa-sagen.

Ved folketingsvalget i september stormede Liberal Alliance frem. Partiet overhalede eksempelvis Konservative, og kan i dag mønstre 9 MF'ere i sin folketingsgruppe.

En af dem er den 53-årige tidligere folketingskandidat for SF og Radikale Venstre, Mette Bock. Hun har tidligere blandt andet fungeret som prorektor på Aarhus Universitet i 2007, og hun er nu klar til at føre sin praktiske erfaring med universiteterne ind på Christiansborg.

Mette Bock er blevet udpeget som sit partis videnskabsordfører. Læs her, hvad hun mener om en række aktuelle problemstillinger på området.

SF's Jonas Dahl har over for Altinget.dk åbnet for, at man ændrer på den såkaldte 12-skala. Hvad er din holdning til karakterskalaen?

"Jeg er selv censor på universiteterne og ved, at det tager tid at vænne sig til en ny karakterskala. Der er en evaluering i gang, og jeg synes, vi skal afvente resultatet heraf. Viser det sig, at det ønskede formål med bedre sammenhæng til internationale standarder ikke er opnået, kan vi drøfte evt. yderligere ændringer. Man skal ikke ændre den slags oftere end højst nødvendigt".

Er du for eller imod, at man gennemfører en uvildig undersøgelse af den såkaldte Penkowa-sag?

"I Liberal Alliance har vi ønsket en sådan, da det vil være godt for alle parter - også Københavns Universitet. Men som det ligger nu, er der jo indgået en aftale om høring i stedet".

Er du for eller imod, at man afskaffer brugerbetaling på suppleringskurser?

"De steder, hvor betalingen er meget høj og derfor blokerende for visse grupper, synes jeg, man skal overveje at lægge et loft for".

Ifølge en aktuel undersøgelse fra Dagbladet Politiken, er en stor del af underviserne på de danske universiteter utilfredse med de studerendes faglige niveau. Kritiske ryster siger, at universiteterne er ved at blive til "pølsefabrikker". Hvad mener du om den udlægning?
"Vi har gennemgået en positiv udvikling, hvor eliteuniversiteterne er blevet masseuniversiteter. Det skal vi være glade for i et vidensamfund. Men det er klart, at det kræver en kolossal omstilling, når vi bevæger os fra en situation, hvor blot en meget lille del af en årgang fik en lang videregående uddannelse til den situation, der er regeringens målsætning med 25 procent. Det forudsætter, at der udvikles i forhold til uddannelsernes tilrettelæggelse og anvendte undervisningsmetoder. Skal niveauet holdes, nytter det ikke blot at slække på kravene".

Hvad er din væsentligste mærkesag på dette område?
"At vi får et sammenhængende uddannelsessystem. Det er på høje tid, at vi har fået samlet alle videregående uddannelser i samme ministerium, og jeg ser gerne, at flere bachelor-uddannelser udlægges på professionshøjskolerne, og at overgangen fra en professionsbachelor til kandidatuddannelse smidiggøres. Samarbejdet mellem professionsuddannelser og universiteter bør i høj grad styrkes - til gavn for både de studerende, erhvervslivet og samfundet som helhed. Efter mange år med fokus på kvantitet skal vi have større fokus på kvalitet".

Hvis du skulle stille ét spørgsmål til Morten Østergaard, hvordan skulle det så lyde?
"Vil du være med til at afskaffe det retskrav, som bachelorkandidater har til at fortsætte på kandidatniveau? Jeg tror, det vil være et kvalitetsløft, hvis universiteterne selv kan stille visse krav til karakterniveau mv. for at optage på kandidatuddannelsen".

Login