EU's universiteter positionerer sig globalt

RANKING: EU's universiteter positionerer sig bedre end sidste år i forhold til de dominerende amerikanske uddannelsessteder. Det fremgår af rangeringsindekset AWRU.

Universiteterne i EU har forbedret deres position blandt eliten i verden, ifølge det nylig udgivet ARWU-indeks. Universiteterne i unionen havde 26 pladser ud af de 100 bedste i 2009, men i år indtrådte endnu et universitet, hvilket forøgede det til 27 pladser i top 100. EU inklusive Norge, Schweiz og Rusland indtager hermed 32 pladser og er derfor kun overgået af det nordamerikanske kontinent.

Engelsksproget dominans
Det er dog stadig de engelsksprogrede universiteter, der dominerer ARWU-indekset. Amerikanske og engelske universiteter sidder tungt på top 10 med otte amerikanske og to engelske, henholdsvis Cambridge (nr. 5) og Oxford (nr. 10). Harvard University har igen i år sat sig på 1. pladsen, hvilket har været tilfældet siden ARWU-indeks første gang blev udformet i 2003. Det højest placerede, ikke-britiske EU-universitet, finder man som nr. 39. Det er det franske tekniske og medicinske universitet i Paris, Pierre and Marie Curie University.

Danmark repræsenteres på indekset af Københavns Universitet og Aarhus Universitet. Det er dog kun Københavns Universitet, der forsat kan præsentere en fremgang, da man forbedrede sin placering fra en 43. til 40. plads. Derimod måtte Aarhus Universitet tage til takke med en tilbagegang fra 97. til 98. plads.

Rangliste-konkurrence
ARWU-indekset anses som den mest prestigefyldte og betydningsfulde rangeringsliste ifølge The Chronicle of Higher Education. Kriterierne for ARWU anses også for at give et bedre helhedsbillede i globalt perspektiv af universiteternes rangering end konkurrerende lister som Leiden og Times Higher Education.

I forhold til rangeringslisten Times Higher Education tillægger ARWU mindre vægt på "peer-review", hvilket betragtes at give engelsksprogede, og specielt amerikanske, universiteter en uforholdsmæssige højere rangering end de franske og tyske universiteter.

Selvom EU har forstærket sin position på ARWU-listen, hersker der stadig utilfredshed med tendensen i listens kriterier til at favorisere engelsksprogrede uddannelsessteder. Det er specielt Frankrig og Tyskland, der mener, at Nian Cai Liu og Ying Chengs ARWU-kriterier ikke tager hensyn til ukvantificerbare forhold og derved rangerer de kontinentale universiteter skævt. Af samme grund har EU-kommissæren for uddannelse, kultur og ungdom, Maros Sefovic, indledt et projekt til at skabe en EU-rangeringsliste.

Login