Danske uddannelser får global 12.-plads

RANGLISTE: Det danske uddannelsessystem indtager en 12. plads på Global League Table, viser en ny undersøgelse udgivet af Pearson.

Danmark lander øverst i midterfeltet på en 12. plads ud af i alt 40 lande.

Det viser en undersøgelse af uddannelsessystemerne på globalt plan foretaget af Economist Intelligence Unit for Pearson.

Global konkurrence
I topgruppen finder vi Finland og Sydkorea, der efterfølges af tre andre højtscorende asiatiske uddannelsessystemer - Hong Kong, Japan og Singapore.

Gruppe 2 består også af Storbritannien, Holland, New Zealand, Schweiz, Canada og Irland.

Lige efter i gruppe 3 kommer Danmark på plads 12 efterfulgt af 19 andre lande, som blandt andet inkluderer Australien, Polen, Tyskland, Belgien, USA, Sverige og Norge. Mens gruppe 4 og gruppe 5 består af ni lande primært fra Latinamerika.

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/a/altinget.dk/spreadsheet/tq?key=0Ag-_XaPcRR7EdG5iQS1Ia1o2OFRPMUxrMGZxZkpfOXc&transpose=0&headers=1&range=A2%3AB42&gid=0&pub=1","options":{"vAxes":[{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"titleTextStyle":{"fontSize":16},"booleanRole":"certainty","title":"Diagramtitel","sortColumn":1,"height":371,"showRowNumber":true,"animation":{"duration":500},"legend":"right","sortAscending":false,"width":450,"hAxis":{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}},"state":{},"view":{},"chartType":"Table","chartName":"Diagram1"} </script>

Kilde: Global League Table, Economist Intelligence Unit, Pearson (2012).

Indekset for ranglisten bygger på data fra databanken ”The Learning Curve”. Der benyttes over 60 forskellige indikatorer, som tilsammen giver den endelige rangliste.

Indikatorerne dækker eksempelvis alder for skolestart, uddannelsesforløbets længde, lærerlønninger, PISA-resultater, læsefærdigheder og arbejdsløshed for nyuddannede.
Formålet med undersøgelsen er at give et multi-dimensionalt syn på uddannelsespræstationer.

Uddannelseskultur er altafgørende
De mest succesfulde uddannelsessystemer i verden har det til fælles, at kulturen understøtter læring, og lærerne har en høj status, fastslår Pearsons uddannelsesrådgiver Sir Michael Barber.

Lærernes autonomi spiller dog ikke en lige så væsentlig rolle som en god læringskultur, viser erfaringer fra Finland, der indtager en 1. plads på den globale rangliste til trods for en relativ lav skoleautonomi.

Login