Barselsdiskriminerende bonus et minimalt problem

BARSEL: Formanden for Danske Universiteter mener, at det er et beskedent problem, at barsel ikke trækkes fra, når universiteterne får bonus. Han er dog opmærksom på skævvridning.

Jo hurtigere, jo bedre.

Sådan kunne mantraet lyde for den økonomisk bonusordning, Videnskabsministeriet fra i år indfører på de danske universiteter. Ordningen går ud på, at de universiteter, der får studerende hurtigt igennem deres uddannelse, får en økonomisk belønning.

I de seneste par dage har ordningen vakt en del debat blandt forskningspolitiske aktører.

Kritikken fra blandt andre formanden for Danske Universiteter, Jens Oddershede, har blandt andet lydt på, at man, når de studerendes tidsforbrug på studiet skal regnes ud, ikke medregner, at mange studerende har været på barsel i løbet af deres uddannelse. Det vil betyde, at uddannelser med få kvinder og en stor andel af mænd vil få penge, der i virkeligheden fjernes fra studier med mange kvinder.
 
Lille problem

Men når det kommer til stykket er problemet slet ikke så stort, lyder det nu fra Jens Oddershede.

"Det er forholdsvis beskedent problem. Det er faktisk et lille problem. Barsels omfang blandt studerende er i omfanget nogle få procent. Jeg taler om størrelsesordenen under fem procent. Men det, der selvfølgelig er afgørende, er, at det fordeler sig temmelig forskelligt på universiteterne og på de forskellige fag," siger han til Altinget | Forskning & Innovation.

Omfang er irrelevant
Enhedslistens forskningsordfører Johanne Schmidt-Nielsen, der også har været skarp i sin kritik af bonusordningen, anser det dog for irrelevant, at problemet er minimalt. Hun synes, at sagen er principel. 

"Det er sådan set ikke så afgørende for mig, hvor mange der går på barsel, og hvor mange der ikke går på barsel. Det afgørende er, at studerende på barsel, de skal selvfølgelig trækkes fra," siger hun.

Hun har nu indkaldt videnskabsminister Helge Sander (V) til samråd for at diskutere problemet. 

Takstgruppe er løsningen
Selvom Jens Oddershede altså ikke anser omfanget af problemet for stort, er han dog alligevel enig med Johanne Schmidt-Nielsen i, at der skal gøres noget ved skævvridningen af de økonimiske bonusser mellem universiteterne. Derfor vil Danske Universiteter nu arbejde for at indføre en ny ordning.

"Vi har tænkt på at lave en ordning, så bonuspengene placeres inden for den samme takstgruppe, altså inden de humanistiske fag, naturvidenskabelige fag osv, så man opfordrer humanisterne til at blive hurtigt færdige indenfor deres eget felt og tilsvarende på naturvidenskab," udtaler han.

Login