Hvorfor er gratis uddannelse en hellig ko?

VISIONER: Vi trænger til en debat om, hvordan fremtidens universitet skal indrettes. Det mener DEA og Akademiet for Tekniske Videnskaber, som efter sommer indleder debatten med en konference.

I Irland er man ved at lave justeringer på princippet om gratis universitetsuddannelser. Og måske burde vi også se på vores gratis-princip. Er der brug for ændringer for at øge f.eks. den sociale mobilitet i samfundet og tilpasse de danske universiteter til den globale udvikling.

Det er et af de spørgsmål, som deltagerne på en stor konference om fremtidens universiteter, der afholdes efter sommeren, skal forholde sig til.

"Det danske princip om gratis-uddannelse og hele SU-systemet er jo hellige køer i Danmark. Og jeg synes altid, det er interessant at diskutere hellige køer," siger Stina Vrang Elias, direktør i tænketanken FUHU og dermed også i Danmarks ErhvervsforskningsAkademi (DEA), som sammen med Akademiet for Tekniske Videnskaber (ATV), står for konferencen: Visioner for fremtidens universiteter, der kommer som optakt til et meget hektisk universitetsår med mange evalueringer, der får stor betydning for landets højeste læreanstalter.

Login