Danske forskere bidrager til udvikling af ny klimasatellit

KLIMA: Det europæiske rumsamarbejde ESA står bag en ny klimasatellit, der er blevet udviklet med bidrag fra danske forskere fra DTU.

Formålet med satellitten er at give klimaforskere et overblik over jordfugtigheden og havenes saltholdighed, for dermed bedre at kunne forudsige fremtidens vejr og klima. Den nye teknologi vil sandsynligvis give klimaforskere et større indblik i verdens havstrømme og globale vandkredsløb. Navnet på satellitten er SMOS, der står for Soil Moisture and Ocean Salinity.

Det er et såkaldt radiometer, der som hovedinstrument i satellitten, skal måle både havenes saltholdighed og jordfugtighed. Og det er netop dette instrument, som de danske forskere har bidraget til udviklingen af. Instrumentet måler den mikrobølgestråling, der udsendes fra hav- og jordoverfladen.

Til foråret vil forskere fra DTU Space, som en del af SMOS-missionen, selv foretage målinger af jordfugtigheden ved Skjern Å. Disse målinger bliver dog ikke foretaget fra satellitten, men fra et flybåret radiometer.

Login