Forskningsfonds støtte holdt kun få timer

BAGGRUND: Aarhus Universitets Forskningsfond kræver nu en redegørelse om kemivirksomheden Cheminovas ageren i Brasilien, kun få timer efter fonden støttede fuldt op om Lemvig-virksomheden.

"Vi støtter Cheminova." Så klar var udmeldingen fra Aarhus Universitets Forskningsfond om eftermiddagen 18. august, efter Cheminova havde mødt kritik for at prøve at stoppe myndighedernes undersøgelse af stoffet methyl parathion i Brasilien. Kun få timer senere falmede støtten fra forskningsfonden, da man i en pressemeddelelse offentliggjorde, at fonden nu kræver en redegørelse fra Cheminova i den pågældende sag.

"Det er naturligvis ikke tilfredsstillende, at Cheminova igen trækker overskrifter, der stiller spørgsmålstegn ved virksomhedens aktiviteter i Brasilien," lød det i en pressemeddelelse, som Forskningsfonden sendte ud om aftenen 18. august, hvor fonden kræver en redegørelse fra Cheminova i sagen.

Det står i skærende kontrast til den kontante støtte, som administrationschef i Forskningsfonden Jørgen Andersen udtalte i et interview med Altinget få timer tidligere den 18. august.

"Vi støtter Cheminova. Vi har fuld tillid til, at Cheminova vil handle ordentligt og ansvarligt i denne sag. Cheminova har jo i sine to seneste CSR-rapporteringer gjort et stort nummer ud af, at man ønsker at udfase methyl parathion og erstatte det med et mindre farligt alternativ," sagde Jørgen Andersen, der udtrykte mest ærgelse over, at sagen var kommet frem i pressen.

Pres fra øvrige aktionærer
ATP, der er medejer i Auriga A/S, som er moderselskabet, der ejer Cheminova, var fra starten af sagen skarpere i sin kritik af Cheminova, og krævede en uvildig undersøgelse, da man havde været utilfreds med ikke at blive orienteret om Cheminovas forsøg på at stoppe undersøgelsen fra det brasilianske sundhedsministerium.

Det har nemlig været en aftale mellem Cheminova og de største aktionærer, blandt dem Aarhus Universitet, ATP og LD, at man skal holdes orienteret om sådanne beslutninger for at undgå sager i pressen som en pinlig afsløring for halvandet år siden.

Da kom det frem, at Cheminova solgte methyl parathion til landmænd, der ikke levede op til sikkerhedsstandarderne med store konsekvenser for arbejderne. De havde ikke beskyttelsesudstyr på, og derfor fik de stoffet på huden, hvilket er meget skadeligt. Stoffet er kendt for at kunne fremkalde adskillige former for kroniske lidelser og kan i yderste konsekvens koste livet.

ATP og LD var hurtigt ude med offentlig kritik af Cheminova i sagen om forsøget på at stoppe undersøgelsen, mens Forskningsfonden, som er største aktionær med 83,99 procent af stemmerne, nærmest per automatik udtrykte tillid til Cheminova. En tillid, der på baggrund af de mange sager, Cheminova tidligere har været en del af, kan sættes spørgsmålstegn ved.

Om forskningsfonden vendte om på grund af den kontante kritik fra ATP og LD vides ikke, men Forskningsfonden havde om eftermiddagen den 18. august fuld tillid til Cheminova, samtidig med at ATP og LD udtrykte deres kritik. Om aftenen var Forskningsfonden kommet på andre tanker, og støtten og tilliden var vekslet til et krav om en fuld redegørelse af sagen og en uvildig revidering af Cheminovas rapportering på CSR-området.

Login