Jelved: Forskningsverden må tage ansvar

ANSVAR: Som forskningspolitiker er man prisgivet til dem, der ved, hvordan forskningsverden fungerer. Derfor er det et demokratisk problem, at forskningsverdenen er præget af ulyst til at markere sig i debatten, mener Marianne Jelved, forskningsordfører for De Radikale.

"Som udvalgsmedlemmer får vi ofte høringssvar, som holder sig nogenlunde inden for de rammer, regeringen har lagt med lovforslaget. Jeg tror, at mange af høringsparterne vurderer, at regeringen alligevel har sit flertal på plads, og derfor indsniger der sig en selvdisciplinering, som gør, at de holder igen med kritik. Det bliver for taktisk, for strategisk," siger forskningsordfører Marianne Jelved til Altinget | Forskning & Innovation.

Ligger inde med viden
Hun mener, at universitetsverdenen og visse organisationer ligger inde med en viden og holdning på forskningsområdet, som de ikke altid kommer ud med, når de har chancen.

"Universiteterne og forskerne har jo en viden, som jeg mener, de har en pligt til at videreformidle. Den svigter de nogle gange. De gør det ikke af ond vilje, men fordi de tror, de beskytter deres institution. Men det hjælper ikke os som politikere med at træffe de rigtige beslutninger. Vi har brug for deres viden om forholdene i universitetsverdenen, ikke høringssvar, som er forfattet ud fra taktiske overvejelser," siger Marianne Jelved.

Login