S: Vi har brug for regelsanering

INTERVIEW: Regelsanering og mere selvstyre til universiteterne står på dagsordenen hos Socialdemokraterne, når universitetsloven snart skal evalueres. Det siger Kirsten Brosbøl (S) i Altingets interviewserie med de nye forskningordførere.

Først, Kirsten: Hvorfor blev du forskningsordfører?

"Fordi det harmonerede godt med min plads i Uddannelsesudvalget. Forskningsområdet er desuden fyldt med engagerede mennesker og et område, som bliver mere og mere spændende og centralt. Det er jo indlysende, at vi ikke kommer uden om forsknings- og innovationsområdet, når vi skal sikre vækst, arbejdspladser og velfærdssamfundet generelt i fremtiden. Så også politisk bliver det her område mere og mere centralt."

Hvor kan du og Socialdemokraterne gøre en forskel på forsknings- og innovationsområdet?

"Vi har jo været med til at lave forlig omkring universitetsloven, og derfor skal vi også være med til at sikre, at den bliver implementeret som tiltænkt. Det mener vi ikke har været tilfældet indtil nu. Videnskabsministeren har ikke sikret, at de nye ledelsesstrukturer på universitetet, som loven lagde fundamentet til, har fået lov til at fungere. I loven lægges der faktisk op til, at der skal være mindre central styring, men i stedet har Helge Sander udstedt cirkulærer og bekendtgørelser på områder, hvor universiteterne burde have selvstyre. - f.eks. forbud mod gruppeeksamen og på lønområdet, hvor lønaftaler skal godkendes centralt. Der er mange eksempler på, at der ikke er sket de reformer, som var tanken med universitetsreformen. Det bliver en af mine helt store udfordringer, når vi skal evaluere loven i 2009."
 
Hvor ser du konkret, at der er brudflader mellem S og VK? Er der nogen overhovedet?

"Universiteterne har jo både til opgave at forske og uddanne kandidater. Og i Socialdemokratiet vil vi gerne skabe mere fokus på universiteternes uddannelsesmæssige forpligtelser. Vi har allerede været med til at styrke specialevejledningen, men vi mener, der er behov for at skabe nye ansættelsesformer, hvor undervisning er i højsædet. I dag bliver man jo ansat som forsker, der også har undervisningsforpligtelse, måske kunne man lave stillinger, hvor det pædagogiske er mere i højsædet."

"Desuden vil vi gerne diskutere balancen mellem de forskellige forskningsmæssige områder. Vi har selv været med til at indgå en aftale, som inden for det strategiske område giver den naturvidenskabelige og teknologiske forskning en forholdsmæssigt stor del af midlerne. Men vi kan se, at der måske er behov for at skabe en bedre balance, så samfundsvidenskab og humaniora får en større del af midlerne. Balancen mellem områderne er nok for skæv, som den er i dag."

Hvor langt vil S gå i forhold til at konkurrenceudsætte universiteternes basismidler?


"Det er vigtigt, at vi sikrer kvaliteten af den offentlige forskning, og konkurrence er en måde at sikre, at det er de bedste, der får penge. Vi vil også gerne være med til at finde andre tildelingskriterier af basismidlerne end de rent historiske, som vi heller ikke mener er fair. Nu er ministeriet i gang med at udvikle kvalitetsparametre for fordeling af en mindre del af basismidlerne. Vi har endnu ikke haft en politisk drøftelse af kriterierne, men for Socialdemokraterne er det vigtigt, at det bliver nogle forholdsvis enkle parametre og at universiteterne ikke bliver pålagt en hel masse ekstra bureukrati. Desuden er det vigtigt for os, at det kun er en forsøgsordning med en lille pulje, så vi kan vurdere konsekvenserne og derefter tage stilling til, hvor fornuftig modellen er."

Login