Kan dansk blive en global fordel for universiteterne?

FORSKNING: Internationaliseringen presser dansk som førstesprog i universitetsverdenen. Et nyt forskningscenter på RUC skal undersøge, om presset kan vendes til en konkurrencefordel.

For at tage kampen op slår flere og flere danske universiteter armene om det engelske sprog. For eksempel har man på Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet en målsætning om, at der bliver undervist på engelsk på alle relevante kandidatuddannelser i 2010, mens Det Juridiske Fakultet på KU i 2012 vil tilbyde undervisning på engelsk til kandidatstuderende i mindst halvdelen af alle fag. Også på RUC tilbyder man uddannelser udelukkende på engelsk, ligesom engelsk i stigende grad bruges som undervisningssprog på DTU og Aalborg Universitet.

Indbyggede ulemper 
Men en alt for ensidig fokus på det engelske sprog har nogle indbyggede ulemper, mener professor Bent Preisler, RUC, som netop har modtaget syv millioner kroner til et nyt center på RUC, der blandt andet skal undersøge, om en øget bevidsthed om kulturel og sproglig diversitet og en udvikling af praksis i forhold til den øgede bevidsthed kan blive en faktor, som kan give danske universiteter et forspring på det internationale marked.

"Vi ved, at det for alle sprog gælder, at det ikke på forhånd er disponeret i forhold til alle tænkelige funktioner. Det betyder, at man ikke bare kan oversætte og så være sikker på at få det samme ud af det på et andet sprog. Med andre ord vil der altid gå viden tabt i en oversættelse," siger Bent Preisler.

Login