Sjældent fald i antibiotikaforbruget

FALD: Efter at have steget konstant i ti år, faldt antibiotikaforbruget til dyr i 2010 med tre procent. Særligt forbruget til svin er faldet markant.

Ca. 80 procent af det veterinære antibiotikaforbrug går til svineproduktion, og derfor er det primært forbruget til svin, som bestemmer den overordnede udvikling i forbruget. I juli 2010 faldt forbruget til svin brat, og det hænger ifølge seniorforsker Vibeke Frøkjær Jensen fra DTU Fødevareinstituttet sammen med Fødevarestyrelsens "Gul kort"-ordning, som blev lanceret på samme tid. Formålet med ordningen var netop at knække den stigende antibiotikakurve.

"Det er en positiv udvikling, at forbruget af antibiotika til svin er faldet. Reduktionen falder sammen med, at Fødevarestyrelsen i juli annoncerede "Gul kort"-ordningen. Den gode udvikling ser ud til at fortsætte i 2011", udtaler seniorforsker Vibeke Frøkjær Jensen i en pressemeddelelse.

Fald i brugen af bredspektrede antibiotika
Forbruget af de såkaldte bredspektrede antibiotika cefalosporiner faldt i 2010 med hele 49 procent for svin. Det skyldes, at landbruget indgik en frivillig aftale om at stoppe brugen fra 1. juli 2010.

Login