ØL: Vi kan ikke vente på samlet øko-analyse

INTERVIEW: Det er i dag ikke muligt at lave en samlet cost-benefit-analyse af økologiens betydning for samfundet og miljøet. Men det er der intet nyt i, understreger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening.

Det er noget nært utænkeligt, at man i den nærmeste fremtid får lavet en stor, forkromet analyse af, hvad mere økologi samlet set vil betyde for samfundet og naturen. Men det betyder ikke, at man fra politisk side skal sætte den økologiske omlægning i bero eller droppe de overordnede målsætninger. Der findes nemlig i dag så mange delelementer, man kan måle og veje, og derfor giver det samlet set god mening at omlægge til økologi.

Det er meldingen fra Paul Holmbeck, direktør for Økologisk Landsforening, efter Miljøøkonomisk Råd i sidste uge offentliggjorde sin analyse af den danske miljøpolitik i det seneste årti.

LÆS: Råd: Hvorfor skal vi have mere økologi?

Her efterlyste Det Miljøøkonomiske Råd netop en samlet cost benefit-analyse af, hvad naturen og samfundet som helhed får ud af, at man fra politisk side ønsker at fordoble antallet af økologiske jordbrugsarealer inden 2020. Ifølge rådet var den nuværende strategi for ukonkret, og fra regeringens side manglede man grundlæggende at forklare, hvorfor det overhovedet er nødvendigt at omlægge til økologi.

Økologi er som en 'Schweizerkniv'
Men ifølge Paul Holmbeck giver det slet ikke mening at efterlyse en sådan analyse. Man har nemlig ikke værktøjet til at gøre det i dag, og det er der sådan set ikke noget nyt i.

Login