Ny forskning sparer på vandet

NOTE: Klimaforandringer kræver en bedre udnyttelse af vandressourcerne. Ny dansk forskning fortæller hvordan.

Det bliver først og fremmest de varme lande i f.eks. Afrika, der kommer til at lide under de klimaforandringer, som ifølge klimaforskerne kommer over hele verden i de næste årtier. Mindre vand vil gå hårdt ud over de livsnødvendige landbrug, der beskæftiger størstedelen af befolkningerne sydpå.

Men måske er der hjælp på vej i form af ny forskning fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet. Her har et forskningsprojekt nemlig vist, at man med særlige vandingsmetoder både kan spare på vandet og forøge udbyttet af kartofler, som er en af de vigtigste afgrøder i verden.

"I mange af landene bruger landbruget 70-80 pct. af vandressourcerne. Da landbruget tilmed beskæftiger over halvdelen af landenes befolkninger, er klimaændringerne en tikkende bombe under landenes økonomi. Kan der spares blot 10-20 pct. af landbrugets vandforbrug, frigøres der store ressourcer til drikkevand og andre formål," siger Ali Shahnazari, der er ph.d.-studerende, og som står bag forskningen, og tilføjer:

Login