Farligt pesticid truer danskernes sundhed

PESTICID: EU vil hæve grænseværdien for pesticidet dimoxystrobin, der bl.a. bliver brugt til at producere rug. Men det kan være skadeligt for danskerne, mener DTU Fødevareinstituttet. Fødevareminister Mette Gjerskov (S) kræver nu ændringer, hvis Danmark skal stemme ja.

Danske rug-elskere skal tage sig i agt, hvis EU-landene i næste uge siger god for at hæve maksimalgrænseværdien for otte forskellige pesticidstoffer, som bliver brugt til at producere alt lige fra salat og tomater til oliven og rug.

Ifølge DTU Fødevareinstituttet, som gransker pesticiderne i Danmark, er der nemlig stor risiko for, at et af pesticiderne - stoffet dimoxystrobin - kan vise sig at være direkte skadeligt for danskerne, hvis man hæver grænseværdien for det. Det skyldes den såkaldte “cocktaileffekt”, som kan opstå, når man kombinerer to eller flere forskellige sprøjtegifte.

"Det [kan] ikke udelukkes, at den foreslåede ændring af maksimalgrænseværdien for rug kan medføre en tilstand på fødevareområdet, der ikke er sundhedsmæssigt acceptabel, når der tages højde for eventuelle kombinationseffekter," fastslår Fødevarestyrelsen i et grundnotat på baggrund af DTU Fødevareinstituttets vurderinger.

Login