Minister bekymret for landbrugets sundhedstjek

INTERVIEW: EU-Kommissionens forslag til sundhedstjek af landbruget risikerer at ende som en forspildt chance for modernisering af EU's landbrug, siger fødevareministeren.

Reformerne af EU's landbrugsstøtte går ikke hurtigt nok.

Det er konklusionen fra fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), netop som EU-Kommissionen i dag offentliggør sit udspil til "sundhedstjek" af landbrugsstøtten.

"Tingene går i den rigtige retning, men de går ikke nær så langt, som vi gerne ville have dem. Vi må nok sige, at en egentlig reform ikke kommer på tale før 2013," siger fødevareministeren i dag til Altinget | Fødevarer.

Dermed går udviklingen stik imod de danske ønsker til den fremtidige landbrugspolitik. Et enigt folketing bakker nemlig regeringen op i forsøget på at liberalisere erhvervet så meget som muligt.

"Hvis der kun bliver tale om kosmetiske ændringer, så forspilder vi en chance for at modernisere landbruget i Europa og give det fornuftige rammevilkår. Jeg mener, vi virkelig burde gribe chancen til at gøre landbrugspolitikken markedsbaseret - og jeg kan godt blive bekymret, når jeg hører kolleger fra andre europæiske lande tale om, at den nuværende fødevaresituation skal bruges til at bevare støtten," siger Eva Kjer Hansen.

Dårlige udsigter for modulation
Fødevareministeren er især bekymret over de falmende udsigter til, at dele af den direkte landbrugsstøtte overføres til de blødere landdistriktspuljer, der især fokuserer på støtte til miljø- og udviklingsformål (såkaldt "obligatorisk modulation"). Her spiller EU-Kommissionen ud med et forslag på 13 pct. af den samlede direkte støtte, men mange lande - bl.a. Frankrig - stritter imod.

Samtidig arbejder Eva Kjer Hansen for at få gjort den såkaldte "Artikel 69" mere fleksibel. Artiklen rummer mulighed for, at et enkelt land frivilligt kan bruge 10 pct. af den direkte landbrugsstøtte på særlige formål. Den danske regering ønsker, at det skal kunne gøres, hvis formålet er at styrke indsatsen for naturen, miljø, klima, udvikling eller innovation.

Men også her kan Danmark få vanskeligheder ved at få sit synspunkt igennem. Dagbladet Børsen skriver således mandag i denne uge, at Kommissionen også vil give mulighed for, at de 10 pct. kan bruges som en ekstra hjælp til landbrug i hjemlandet, der har særligt svært ved at klare sig på konkurrencevilkår.

Forslaget har ifølge avisen vakt frygt i det danske landbrug for en renationalisering af landbrugsstøtten.

Frygt for renationalisering
Eva Kjer Hansen deler imidlertid ikke i udgangspunktet bekymringen for renationalisering. Hun medgiver dog, at forhandlingerne om kriterierne for den frivillige modulation bliver afgørende for, om sundhedstjekket ender med at gå i den rigtige retning:

"Vi skal være meget opmærksomme på, at der ikke sker en renationalisering af landbrugsstøtten. Om det sker, afhænger af, hvordan anvendelsesgrundlaget (for artikel 69, red) bliver skruet sammen. Det går galt, hvis der åbnes for en ekstra statsstøttemulighed eller mulighed for at kompensere på andre måder," siger Eva Kjer Hansen.

"Frankrig vil f.eks. gerne åbne for forsikringsordninger eller risikostyring. Det er vi fra dansk side imod, selv om der selvfølgelig godt kan være nogle muligheder for at afhjælpe nogle katastrofesituationer," siger fødevareministeren.

EU-Kommissionen lægger også op til en permanent afskaffelse af braklægningskravet, udfasning af mælkekvoterne og afskaffelse af støtten til bioafgrøder. Alle disse forslag støttes af Danmark og af Eva Kjer Hansen.

Login