Ekspert: Finanspagten er kun symptombehandling

KRISE: Finanspagten indeholder ikke noget rigtig nyt og rammer ikke de grundlæggende problemer med euroen. Sådan lyder det fra EU-forsker Derek Beach, som forventer en ny EU-pagt inden et år.

Men finanspagten indeholder reelt set ikke noget nyt. Og det er yderst tvivlsomt, om den overhovedet vil fikse de problemer, der er i eurozonen. Det vurderer EU-forsker og lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet Derek Beach.

"Jeg er meget skeptisk. Det er i høj grad symbolpolitik forstået på den måde, at der ikke rigtigt er noget nyt i finanspagten. Det eneste nye er den såkaldte gældsbremse, men den er i de seneste forhandlinger blevet så udvandet, at det er tvivlsomt, hvad den får af konsekvenser," siger Derek Beach.

Tysk indenrigspolitik
I den seneste udgave af finanspagten er der nemlig ændret i formuleringerne omkring den såkaldte gældsbremse, så det ikke længere er et krav, at den skal indskrives i grundloven. Nu er det i stedet noget i retning af, at landene skal skrive under på, at de vil overholde EU's gældsregler - og det har man jo allerede gjort igennem traktaten, forklarer han.

Login