Hedegaard henter klimasejr

KLIMA: EU-Kommissionen foreslår 40 procents CO2-reduktion og bindende EU-mål på 27 procents vedvarende energi i ny klimaplan for 2030. Det er en sejr for klimakommissær Connie Hedegaard.

BRUXELLES: Den danske klimakommissær Connie Hedegaard kan notere sig en vigtig delsejr i den europæiske klimakamp, efter det i dag er lykkedes hende at sikre et bindende mål for vedvarende energi på 27 procent og en CO2-reduktionsforpligtelse på 40 procent i EU-Kommissionens længe ventede klimaplan for 2030.
  
Dermed kan klimakommissæren tørre sveden af panden oven på et intenst slagsmål om ambitionsniveauet for den europæiske klimaindsats, der lod spændingen råde til det sidste.

"Vi gjorde det. På trods af alle dem, der sagde, at der ikke ville komme noget ambitiøst ud af Kommissionen i dag," siger Connie Hedegaard. 

Splittet kommission 
Kommissionen har været delt mellem fortalere for bindende mål på vedvarende energi, der vil sikre, at der også fremover bliver investeret i sektoren. På den anden side står stærke stemmer, der mener, at bindende mål tvinger landene til at lægge sig fast på nogle energipolitiske beslutninger, som ikke nødvendigvis er de mest effektive og økonomisk rationelle.

"Vi viser, at der ikke er nogen tvivl om EU's handleevne på klimaet, og at vi kan gøre det på en måde, som er effektiv for økonomien," siger formanden for EU-Kommissionen, José Manuel Barroso. 

EU's klimapakke lægger de europæiske klimaambitioner frem mod 2030. Ud over målene indeholder pakken også retningslinjer for udvinding af den omdiskuterede skifergas, en reform af EU's CO2-kvotehandelssystem samt en større analyse af udviklingen i de europæiske energipriser. Til gengæld udsættes nye tiltag for at øge EU's energieffektivitet til senere på året.

Pakken skal nu bakkes op af EU's stats- og regeringschefer for at blive til noget. Her har lande som Polen og Storbritannien allerede gjort klart, at de er imod et bindende mål for vedvarende energi. Polen har tre gange inden for de sidste par år blokeret for, at EU-landene stillede sig bag nye klimamål.

Elastik i metermål?
Aftalen møder dog stor kritik fra starten. EU-parlamentariker Bendt Bendtsen (K) beklager, at det nye vedvarende energimål godt nok er bindende, men ikke giver individuelle mål for, hvordan hvert enkelt land skal bidrage til at nå det.

"Så længe de 27 procent vedvarende energi er et overordnet mål for hele EU, uden bindinger for de enkelte medlemslande, risikerer vi, at ingen tager konkret ansvar for at sikre EU's forsyningssikkerhed og for at nedbringe CO2-udslippet på længere sigt," siger Bendt Bendtsen.

EU-Kommissionens formand forsvarer beslutningen:

"Vi har ikke foreslået individuelle landemål, fordi en af de lektier, vi har lært, er, at de medfører en risiko for en fragmentation af det indre marked, og at det ikke er den mest omkostningseffektive måde at gøre det på," siger José Manuel Barroso.

Forrige artikel Danskere: Intet frit lejde til syge illegale Danskere: Intet frit lejde til syge illegale Næste artikel Baastrup tager sygeorlov Baastrup tager sygeorlov