Læger, sygeplejersker og patienter: Bedre lindring fremfor behandling kan give en mere værdig afslutning

Alt for mange patienter lider unødigt, fordi de palliative indsatser bliver sat i gang for sent – eller helt udebliver. Rettidig palliation er en nødvendig lindring for den enkelte og har tilmed den ønskede bivirkning, at udsigtsløse behandlinger stoppes, skriver Anette Hygum, Thomas Gorlen, Pia Dreyer, Anne Kaltoft og Klaus Lunding.

Nye tal fra Dansk Palliativ Database slår endnu engang fast, at alt for mange patienter bliver for dårlige eller dør, inden de får tilbudt palliation, som de har behov for. Et alvorligt problem, som fik Rigsrevisionen til at rette skarp kritik af regionerne tilbage i 2020. Alligevel bliver patienter afvist, fordi der ikke er plads på de palliative afdelinger og hospices. I 2021 var det virkeligheden for cirka hver femte patient.

Samtidigt står vi med et blødende sundhedsvæsen, hvor der mangler personale og økonomi, men hvor patienter med alvorlig – og nogle gange endda terminal – sygdom til gengæld bruger tid på at fare til lægesamtaler, gennemgå omfattende undersøgelser og dyre behandlinger, der ikke har de ønskede udsigter.

Det er tid til at træffe kloge valg, som vi kan stå inde for. Læger og patienter har sammen i organisationen Vælg Klogt udarbejdet en anbefaling, der skal styrke arbejdet omkring, at alle patienter får rettidig palliation uanset om der er tale om hjertesygdom, kræft, Parkinsons sygdom, demens, sclerose eller anden livstruende diagnose.

Login