Vækstvirksomhedernes faneflugt skal løses gennem en aktierevolution

Danmark halter efter vores nabolande, når det kommer til børsintroduktioner. Men hvorfor? Og kan vi i længden holde til, at vores største vækstvirksomheder rykker teltpælene op? Vi ser nærmere på danske børsnoteringer og dansk aktiekultur.

Da jeg startede som erhvervskommentator i Altinget i januar, fik jeg mulighed for at lave noget, som jeg mange gange selv havde savnet. Nemlig en "erhvervsguide" med fokus på en virksomheds livscyklus og forskellige ejerskabsmodeller.

Derfor har vi indtil nu været forbi fase ét, nemlig iværksætteren; set nærmere på de allerførste investeringer og kampen over "Dødens dal"; dykket ned i venturefondenes betydning for vækstvirksomheders succes, stillet skarpt på familieejede virksomheders samfundsøkonomiske betydning og erfaret, at de forhadte kapitalfonde er mere folkelige end de erhvervsdrivende fonde, der til gengæld er årsag til, at vi har kunnet fastholde mange store virksomheder i Danmark, og at vi i dag er toneangivende indenfor blandt andet life science.

Den sidste ejerskabsform, som jeg vil fokusere på i denne omgang, er børsnoteringer, som i mange tilfælde er kulminationen på en vækstrejse, der undervejs kan have budt på flere forskellige ejerskabsformer. Lige fra ejerleder til familieeje – eller fra venture til kapitalfondseje.

Login