Wammens digitaliseringsplan mangler afgørende kapitel om borgerinddragelse

Regeringens nye digitaliseringsstrategi lyder flot, men matcher ikke helt tidligere historier om store offentlige it-opgaver, som er slået fejl.

Der er tale om et initiativ og oplæg til en strategi, der drøner hen over hovedet på langt, langt de fleste af os. Digitaliseringsstrategi. Men som ikke desto mindre får stor betydning for den enkelte borger i fremtiden. Og ikke mindst for det fremtidige arbejdsmarked.

Tænk blot på borger.dk, NemID (nu MitID), digital tinglysning, E-post, digital post, sundhedsplatform og fra det private erhvervsliv MobilePay, 4G-netværk, blockchain og så videre, og så videre. Samt hertil tsunamien af apps. En revolution fra papir til elektroniske løsninger på et par årtier. Det kræver sin mand/kvinde at følge med.

Der er bare noget med et begreb som "digitaliseringsstrategi," som gør det meget lidt egnet med egentlig borger- og brugerinddragelse. Det risikerer langt hen ad vejen at blive et fjernt, elitært projekt, som først dukker op til overfladen i samfundet, når beslutningerne er taget og milliarderne disponeret. Først da skal borgere og brugere på skolebænken for at kunne tage de nye teknologiske landvindinger med ud i virkeligheden.

Login