Tre nedslag i europæiske borgerting

RUNDTUR: Tilliden til politikere er dalende. Som modsvar eksperimenterer man rundt om i verden med borgerting og borgersamlinger, der har til formål at bringe de politiske beslutninger tættere på borgernes ønsker. Her har du tre eksempler fra Europa. 

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

“Den østbelgiske model”

Politisk er Belgien et kludetæppe. Den føderale regering kan tage år om at dannes, for internt i landet er der store regionale modsætninger.

I nord har du det flamsktalende mindretal, i syd det fransktalende og i øst det tysktalende.

De tre regioner har hver sin regionale regering, der på mange måder kører selvstændige, parallelle løb. 

Den østbelgiske model handler om at inddrage borgernes stemme i det tyske mindretals regering.

Det er det eneste eksempel i verden på, at borgere bliver inddraget så konsekvent i at forme fællesskabets politik. 

Den østbelgiske model står på to grundpiller: Et borgerråd og en borgersamling.

Borgerrådet består af 24 personer, der er valgt til rådet i 18 måneder. Hver sjette måned vil en tredjedel - altså otte personer - blive erstattet af otte andre personer.

Turnusordningen skal sikre, at rådet ikke kan sidestilles med et traditionelt parlament. Rådet har to opgaver.

Den første opgave er at formulere de spørgsmål, borgersamlingen skal drøfte. De bestemmer også størrelsen og varigheden af de midlertidige borgersamlinger, som kan være op til 50 personer udtrukket ved lodtrækning.

Når borgersamlingen har givet svar på eksempelvis isolering af skolebygninger, overdrager borgerrådet og borgersamlingen sammen resultatet til det regionale tyske parlament. 

Parlamentet er herefter forpligtet til at modtage og debattere svarene. Relevante ministre og parlamentet skal også kvittere for svarene.

Efter et år skal parlamentet beskrive, hvad de har gjort med rådene fra borgerne. Hvis de ikke vil medtage borgersamlingens anbefalinger, skal de begrunde den beslutning på skrift. 

Læs mere om den østbelgiske model her.

Det franske klimating
Skal fartgrænsen på motorveje nedsættes? Bør 50 procent af Frankrigs landbrug omlægges til økologi inden 2040? 

Forslagene var mange fra det klimaborgerting, som Frankrigs præsident Emmanuel Macron nedsatte i efteråret 2019.

Resultatet af arbejdet lå klar i sommer, og det er nu op til præsident Macron og hans regering at omsætte de i alt 149 forslag og sætte nogle af dem til folkeafstemning, sådan som præsidenten lovede i sit opdrag.

I alt 150 deltog franskmænd - repræsentativt udvalgt på baggrund af køn og socioøkonomiske parametre.

De var opdelt i fem forskellige temagrupper og skulle komme med indspark om, hvordan man tænker klimahensyn ind i landbrugsproduktion, byggebranchen, industri og beskæftigelse, transport og endelig forbrug. 

Nogle af forslagene fra borgertingets arbejde er allerede vedtaget ved lov.

For at nedbringe Frankrigs CO2-udledning skal man fremover holde døre lukkede til alle opvarmede og nedkølede offentlige bygninger.

Varmelamper, der blev meget populære på restauranter og cafeer, da man indførte indendørs rygeforbud i 2008, bliver ligeledes forbudt. 

Læser du fransk? Find mere om det franske klimating her.

Den irske model
I Irland har man ikke e-boks eller et andet digitalt værktøj, hvor man kan sende en fælles invitation ud til alle borgere.

Derfor ringer et analyseinstitut på udvalgte borgeres dør for at spørge, om de vil være med i det næste tidsafgrænsede borgerting.

Det første irske borgerting blev stiftet i 2016 og bestod af 66 repræsentative borgere samt 33 politisk udvalgte personer.

Den første opgave var at tage stilling til, om abort burde legaliseres i det stærkt katolske land.

En politisk varm kartoffel, der har præget Irlands politik, og som skiftende regeringer ikke turde sætte til folkeafstemning.

Men da borgertinget lavede sin egen afstemning, og et flertal var for, besluttede den siddende regering at spørge borgerne i en folkeafstemning.

Svaret fra det irske folk flugtede med holdningen i borgertinget, og i 2018 blev abort legaliseret i Irland.

Efter det første borgerting afsluttede sit arbejde, besluttede man, at det fremover skulle bestå af 99 repræsentative borgere og en formand.

De efterfølgende borgerting har siden banet vej for homoægteskaber, diskuteret hvilken rolle staten bør stille for at sikre ældre et værdigt liv, global opvarmning og er kommet med 13 konkrete initiativer til parlamentets klimapolitik.

Det nuværende borgerting har fået som opdrag at komme med anbefalinger til, hvordan man kan sikre mere ligestilling mellem kønnene. 

Her kan du læse om det irske borgerting.

Fin OECD’s nyeste rapport om Citizens’ Assembly her

Forrige artikel Coronavirus blusser op: Her er, hvad civilsamfundet skal vide Coronavirus blusser op: Her er, hvad civilsamfundet skal vide Næste artikel Her er det dyrest at oprette en foreningskonto Her er det dyrest at oprette en foreningskonto
Overblik: Her er efterårets politiske kalender

Overblik: Her er efterårets politiske kalender

Sommeren lakker mod enden og efteråret lurer lige om hjørnet. Selvom Folketinget officielt holder sommerferie indtil oktober, er der en masse politik på programmet. Få overblik over den politiske kalender her.

Sådan har FDF løbet 10 nye lokale kredse i gang

Sådan har FDF løbet 10 nye lokale kredse i gang

FDF’s kredsstartsprojekt har vendt tingene om, så initiativtagerne kan starte med at fokusere på aktiviteterne og gemme bureaukratiet til senere. Forbundet står klar med både sparring, administrativ bistand og startøkonomi. Indsatsen har på to år givet 10 nye kredse – men det har kostet både kræfter og penge.

Hvem kæmper for din lokalforenings sag i kommunen?

Hvem kæmper for din lokalforenings sag i kommunen?

De kommunale budgetforlig for 2024 falder i hak på stribe i disse uger. Det giver nogle steder flere penge til lokaler, aktiviteter og udvikling i foreningslivet, mens andre kommuner strammer livremmen. Men hvem er foreningernes ”fagforening” og hvordan tager din forening kampen op mod uretfærdigheder?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

TV2-serien ”Balladen om kolonihaven” demonstrerer elegant, hvad der udspiller sig i de små forpligtende foreningsfællesskaber, som Danmark er opbygget af. Foreningsliv bygger i høj grad på mennesker med engagement, passion, fagligheder og følelser. Det foregår i vores dyrebare fritid, og derfor går bølgerne ofte højt, for der kan være meget på spil. 

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Når man lander sit første lederjob i en NGO, måske i en ung alder, følger der mange opgaver med, som ikke stod i jobopslaget. Det tager bogen 'Sagens Kerne' fat på med råd fra to, som har prøvet turen på egen krop. De rammer helt plet, lyder det fra en, der netop står i situationen.

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

ChatGPT og andre kunstig intelligens-redskaber bliver hele tiden både nemmere, bedre og billigere, så det er ikke bare forbeholdt de store organisationer. Til gengæld er der både praktiske og etiske faldgruber, man skal holde sig for øje, siger konsulent i branchen Christian Sophus Ehlers. Han har for længst selv taget den nye teknologi i brug.

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Det er vrede og frustration over alt for lidt handling i klimakrisen, der driver aktivisterne i Den Grønne Ungdomsbevægelse. Men et spændende miljø med kreative arbejdsformer og en flad struktur skader heller ikke.

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Skovbrande på Rhodos, varmerekorder i Sydeuropa og et knastørt dansk forår. Klimakrisen har erobret dagsordenen, både i medierne og hos en række organisationer. Flere af dem, som har sat klima højt på dagsordenen, beretter om flere aktivister, men også om et emne, som påvirker organisationernes ståsted og måde at virke på.

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Der er mange grunde til, at emnet er svært at tale om: Blandt andet frygt for dårlig medieomtale eller at blive fyret. Men tavshed gør samtidig problemet svært at løse. Det kom frem, da centrale civilsamfundsaktører på Bornholm debatterede dårligt arbejdsmiljø – et emne som desværre forbliver lige så hot som den danske sommer indtil nu, også selvom Folkemødet er slut for i år.