Overblik: Her taler politikerne og fagbosserne 1. maj

Fejringen af arbejdernes internationale kampdag 1. maj 2023 markeres ved en lang række arrangementer. Blandt talerne er statsminister Mette Frederiksen og justitsminister Peter Hummelgaard. Få overblik her.

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

Vanen tro bliver Arbejdernes Internationale Kampdag fejret rundt om i Danmark, når kalenderen viser 1. maj.

Altinget giver et overblik over begivenhederne, og hvornår de finder sted.

Mød blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S), justitsminister Peter Hummelgaard (S), SF's partileder Pia Olsen Dyhr, social-og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) og formand for Konservative Søren Pape Poulsen (K). {{toplink}}

3F i København

Fagforeningen 3F markerer dagen klokken 08.00 foran 3F’s lokaler i København med musik og fællessang. Der vil være politiske og faglige taler.

Senere går man i flok mod Fælledparken, hvor resten af dagen vil udfolde sig med andre politiske organisationer og foreninger.

Tid: 08.00-12.00

Læs mere her.

3F i Kastrup – med Peter Hummelgaard

3F inviterer også til fejring af 1. maj i fagforeningshuset i Kastrup. 

Arrangementet byder på underholdning, morgenmad, politiske talere, noget til børnene og bus til Fælledparken. Her kan man blandt andre møde justitsminister Peter Hummelgaard, SF's partileder Pia Olsen Dyhr og folketingsmedlem for Enhedslisten Pelle Dragsted.

Tid: 08.00-12.00

Læs mere her.

Fagbevægelsens Hovedorganisation – med FOA-formand og komiker Jonatan Spang

Hos Fagbevægelsens Hovedorganisation fejrer man også 1. maj. Det markeres i Fælledparken, der igangsættes med en faneindmarch efterfulgt af en tale fra Mikkel Andersen, formand for FH Hovedstaden, og taler fra blandt andre FOA-formand Mona Striib, forbundsforbundsformand FOA, Elisa Rimpler fra pædagogernes fagforening, BUPL, og komikeren Jonatan Spang. Nu forhenværende formand Lizette Risgaard skulle også have været på talerstolen. Men oven på en sag om upassende opførsel over for unge mænd i fagbevægelsen – og medfølgende pres fra andre forbund – trak hun sig fra posten ét døgn før kampdagen.

Tid: 12.45-16.10

Læs mere her.

Socialdemokratiet på Arbejdermuseet – med Mette Frederiksen og Pernille Rosenkrantz-Theil

Socialdemokratiet starter ud med at fejre 1. maj på Arbejdermuseet med taler og fællessang, inden festlighederne i Fælledparken begynder.

Den første taler er statsminister Mette Frederiksen. Man kan også høre taler fra social-og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil, folketingsmedlem Mette Reissmann, regionsrådsformand for Region Hovedstaden Lars Gaardhøj, formand for DSU Katrine Evelyn Jensen, Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.

Klokken 12:10 er der afgang mod Fælledparken, der føres an af Københavns Post-Orkester.

Der vil være kaffe og morgenmad til de første 300 fremmødte. 

Tid: 08:30-12:10

Læs mere her.

Socialdemokratiet i Fælledparken – med Pernille Rosenkrantz-Theil

Socialdemokratiet indtager også Fælledparken 1. maj. Fra klokken 13:00 kan du høre taler fra blandt andre social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil, overborgmester i København Sophie Hæstorp Andersen, Christel Schaldemose og regionsrådsformand Lars Gaardhøj.

John Mogensen Tribute vil bidrage med musik.

Tid: 13.00-19.00

Læs mere her.

Frit Forum – med Søren Pape Poulsen og Christina Egelund 

Den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum inviterer til morgenmad efterfulgt af taler fra tidligere formand for Folketinget, forhenværende minister og medlem af Socialdemokratiet Mogens Lykketoft, uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) og formand for Konservative Søren Pape Poulsen (K).

Det foregår i Frit Forums lokaler i København. 

Tid: 07.30-10.00

Læs mere her.

FOA

Traditionen tro fejrer fagforeningen FOA også 1. maj. Der inviteres til morgenbord, kaffe og musik i kælderen i fagforeningshuset i Valby. Her vil der være taler, musik, gratis øl og vand.

FOA spankulerer derefter i flok med andre fagforeninger mod Fælledparken, hvor resten af festlighederne vil finde sted. På talerstolen kan man høre Claus Westergreen, Formand hos 3F - Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening og Peter Westermann (SF), regionsrådsmedlem.

Tid: 08.00-12.00

Læs mere her.

Dansk Metal

Fagforeningen Dansk Metal afholder fejringer forskellige steder rundtom i landet. Det finder sted i blandt andet Østjylland, Odense og Midt- og Vestsjælland. Her vil formænd fra de forskellige afdelinger holde taler.

Der bydes på grillmad og øl.

Tid: Tidspunkt varierer.

Læs mere her.

HK

Fagforeningen HK afholder 1. maj-arrangementer i hele landet, som vil byde på talere, musik og underholdning. 

Hos HK Sjælland vil blandt andre Klaus Svensson, formand for FH Storstrøm, Morten Kristiansen, afdelingsformand i Dansk El-Forbund og Marianne Vind, medlem af Europa-Parlamentet for S holde taler. 

Tid: Afhænger af sted. I Kalundborg foregår det for eksempel klokken 13.00-16.00, og i Nakskov finder det sted klokken 08.00-11.00.

Læs mere her.

Ungdommens 1. maj – med Alex Vanopslagh

Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) fejrer ungdommens 1. maj i Fælledparken i et telt. 1. maj-talen afholdes af Alex Vanopslagh, formand for Liberal Alliance og efterfølgende debat modereres af Sofie Berg, formand for HK Handel Hovedstaden.

Der vil også være ungdomstaler på hovedscenen, quizzes om fremtidens kampe på arbejdsmarkedet og et lykkehjul.

Tid: 12.00-19.00

Læs mere her.

DSU Esbjerg

DSU i Esbjerg inviterer til fælles arrangement med morgenmad og taler på arbejdernes internationale kampdag. Det finder sted i afdelingen i Esbjerg.

På talerstolen vil man blandt andet finde Mads Overgaard, formand DSU Esbjerg.

Tid: 07.00-09.00

Læs mere her. {{toplink}}

Forrige artikel Folketingets håndbog er udkommet i en ny digital udgave Folketingets håndbog er udkommet i en ny digital udgave Næste artikel Et lille antal organisationer kæmper ufortrødent for hver deres umulige sag: Det kommer til at tage årtier Et lille antal organisationer kæmper ufortrødent for hver deres umulige sag: Det kommer til at tage årtier
Overblik: Her er efterårets politiske kalender

Overblik: Her er efterårets politiske kalender

Sommeren lakker mod enden og efteråret lurer lige om hjørnet. Selvom Folketinget officielt holder sommerferie indtil oktober, er der en masse politik på programmet. Få overblik over den politiske kalender her.

Sådan har FDF løbet 10 nye lokale kredse i gang

Sådan har FDF løbet 10 nye lokale kredse i gang

FDF’s kredsstartsprojekt har vendt tingene om, så initiativtagerne kan starte med at fokusere på aktiviteterne og gemme bureaukratiet til senere. Forbundet står klar med både sparring, administrativ bistand og startøkonomi. Indsatsen har på to år givet 10 nye kredse – men det har kostet både kræfter og penge.

Hvem kæmper for din lokalforenings sag i kommunen?

Hvem kæmper for din lokalforenings sag i kommunen?

De kommunale budgetforlig for 2024 falder i hak på stribe i disse uger. Det giver nogle steder flere penge til lokaler, aktiviteter og udvikling i foreningslivet, mens andre kommuner strammer livremmen. Men hvem er foreningernes ”fagforening” og hvordan tager din forening kampen op mod uretfærdigheder?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

TV2-serien ”Balladen om kolonihaven” demonstrerer elegant, hvad der udspiller sig i de små forpligtende foreningsfællesskaber, som Danmark er opbygget af. Foreningsliv bygger i høj grad på mennesker med engagement, passion, fagligheder og følelser. Det foregår i vores dyrebare fritid, og derfor går bølgerne ofte højt, for der kan være meget på spil. 

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Når man lander sit første lederjob i en NGO, måske i en ung alder, følger der mange opgaver med, som ikke stod i jobopslaget. Det tager bogen 'Sagens Kerne' fat på med råd fra to, som har prøvet turen på egen krop. De rammer helt plet, lyder det fra en, der netop står i situationen.

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

ChatGPT og andre kunstig intelligens-redskaber bliver hele tiden både nemmere, bedre og billigere, så det er ikke bare forbeholdt de store organisationer. Til gengæld er der både praktiske og etiske faldgruber, man skal holde sig for øje, siger konsulent i branchen Christian Sophus Ehlers. Han har for længst selv taget den nye teknologi i brug.

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Det er vrede og frustration over alt for lidt handling i klimakrisen, der driver aktivisterne i Den Grønne Ungdomsbevægelse. Men et spændende miljø med kreative arbejdsformer og en flad struktur skader heller ikke.

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Skovbrande på Rhodos, varmerekorder i Sydeuropa og et knastørt dansk forår. Klimakrisen har erobret dagsordenen, både i medierne og hos en række organisationer. Flere af dem, som har sat klima højt på dagsordenen, beretter om flere aktivister, men også om et emne, som påvirker organisationernes ståsted og måde at virke på.

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Der er mange grunde til, at emnet er svært at tale om: Blandt andet frygt for dårlig medieomtale eller at blive fyret. Men tavshed gør samtidig problemet svært at løse. Det kom frem, da centrale civilsamfundsaktører på Bornholm debatterede dårligt arbejdsmiljø – et emne som desværre forbliver lige så hot som den danske sommer indtil nu, også selvom Folkemødet er slut for i år.