Gør beslutningerne mere demokratiske med digitale afstemninger

BOGGUDDRAG: Med digitale afstemninger kan civilsamfundsorganisationer inddrage flere i beslutningsprocesserne og skabe en mere inkluderende frivillighedskultur. Jacob Bøtter er forfatter til bogen Fuck it, Ship it som er en samling digitale muligheder og værktøjer. Her får du et uddrag fra bogen og et digitalt værktøj, som ifølge Jacob Bøtter kan løfte civilsamfundsorganisationers arbejde.

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

Uddrag til Altinget: Civilsamfundets Videnscenter fra bogen "Fuck it, Ship it. 69 digitale muligheder du kan bruge i dag – og implementere i morgen" af Stine Mølgaard og Jacob Bøtter.

KAPITEL 24: DEMOKRATI I FIRMAET

Giv dine kolleger en stemme i udviklingen af jeres organisation – lad dem helt bogstaveligt stemme om væsentlige beslutninger.

Et Arabisk Forår for virksomheder venter lige rundt om hjørnet. En ny generation af medarbejdere forventer at blive inddraget direkte i større beslutninger og føle, at deres stemme bliver hørt. Mange virksomheder eksperimenterer allerede med varianter af direkte demokrati i beslutningsprocesser, men ofte er udrulningen besværliggjort af tunge demokratiske beslutningsprocesser, der bare resulterer i flere møder og sløvere processer. 

Vi bruger i flere sammenhænge Loomio til at hjælpe os med at inddrage mange mennesker til at tage beslutninger. Værktøjet er befriende simpelt, du opsætter på få minutter din første afstemning og inviterer herefter dine kolleger. De får mulighed for at debattere emnet, men også at afgive deres personlige stemme (eventuelt med en kommentar tilknyttet). De kan vælge at stemme for eller imod, men i nogle tilfælde kan det også være nyttigt at lade medarbejdere ”blokere”, altså afgive en stemme der betyder at de mener beslutningen vil være den helt forkerte for jer. Det får ikke forslaget til at falde med det samme, men vejer tungt når resultaterne gøres op. Man kan også vælge at afstå fra at stemme ved at stemme blankt. 

Loomio er særlig interessant, fordi de har bygget værktøjet til at drive deres egen virksomhed. De er et kooperativ ejet af medarbejderne, hvor alle er med til at tage større beslutninger. Deres egen overlevelse er med andre ord afhængig af, hvor godt værktøjet fungerer, og det kan I få glæde af! 

Det kan enten bruges i skyen (gratis op til ti medarbejdere), eller I kan anskaffe en særlig Enterprise version, der kan installeres bag jeres firewall og beskyttes yderligere. 

Hvorfor er det vigtigt?
Vi er overbeviste om at fremtidens organisation er langt mindre end i dag. Vi bliver mere fokuserede og agile, men for at det skal lykkes, må vi også finde nye måder at organisere os på. Det kræver en ny tilgang til ledelse og beslutningstagning. Det er næsten umuligt at gøre uden et værktøj som Loomio. 

Politisk ser vi bevægelser som danske Alternativet og italienske Fem-stjerne-bevægelsen, der direkte involverer medlemmer i at skabe politikken, og i virksomheder bobler og syder det med holacracy og demokratiske organisationer næsten overalt. 

For en etableret organisation tror vi ikke på revolution over natten, men mere på små handlinger, der skridt for skridt rykker organisationen. At inddrage medarbejdere bredt i udvalgte beslutninger er et relativt ufarligt sted at begynde, og vi ved, at I vil se positive resultater inden for ganske kort tid. Dine kolleger vil begynde at tage ansvar for de beslutninger, de selv har været med til at træffe og bevidstheden om jeres strategi vil stige hvis man føler sig som en del af den. 

Platform: www.loomio.org

...

“Fuck it, Ship it. 69 digitale muligheder du kan bruge i dag – og implementere i morgen” af Stine Mølgaard og Jacob Bøtter er udgivet på Fat Cat Press i 2018. Bogen er 259 sider og koster 199 kroner som paperback og 99 kroner som e-bog eller lydbog.

Jacob Bøtter har stillet 20 eksemplarer af bogen gratis til rådighed. Klik på linket her, hvis du er interesseret.

Forrige artikel Frem videndeling i organisationen med jeres egen Wikipedia Frem videndeling i organisationen med jeres egen Wikipedia Næste artikel Civilsamfundet får nyt gratis undervisningsunivers Civilsamfundet får nyt gratis undervisningsunivers
Overblik: Her er efterårets politiske kalender

Overblik: Her er efterårets politiske kalender

Sommeren lakker mod enden og efteråret lurer lige om hjørnet. Selvom Folketinget officielt holder sommerferie indtil oktober, er der en masse politik på programmet. Få overblik over den politiske kalender her.

Sådan har FDF løbet 10 nye lokale kredse i gang

Sådan har FDF løbet 10 nye lokale kredse i gang

FDF’s kredsstartsprojekt har vendt tingene om, så initiativtagerne kan starte med at fokusere på aktiviteterne og gemme bureaukratiet til senere. Forbundet står klar med både sparring, administrativ bistand og startøkonomi. Indsatsen har på to år givet 10 nye kredse – men det har kostet både kræfter og penge.

Hvem kæmper for din lokalforenings sag i kommunen?

Hvem kæmper for din lokalforenings sag i kommunen?

De kommunale budgetforlig for 2024 falder i hak på stribe i disse uger. Det giver nogle steder flere penge til lokaler, aktiviteter og udvikling i foreningslivet, mens andre kommuner strammer livremmen. Men hvem er foreningernes ”fagforening” og hvordan tager din forening kampen op mod uretfærdigheder?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

TV2-serien ”Balladen om kolonihaven” demonstrerer elegant, hvad der udspiller sig i de små forpligtende foreningsfællesskaber, som Danmark er opbygget af. Foreningsliv bygger i høj grad på mennesker med engagement, passion, fagligheder og følelser. Det foregår i vores dyrebare fritid, og derfor går bølgerne ofte højt, for der kan være meget på spil. 

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Når man lander sit første lederjob i en NGO, måske i en ung alder, følger der mange opgaver med, som ikke stod i jobopslaget. Det tager bogen 'Sagens Kerne' fat på med råd fra to, som har prøvet turen på egen krop. De rammer helt plet, lyder det fra en, der netop står i situationen.

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

ChatGPT og andre kunstig intelligens-redskaber bliver hele tiden både nemmere, bedre og billigere, så det er ikke bare forbeholdt de store organisationer. Til gengæld er der både praktiske og etiske faldgruber, man skal holde sig for øje, siger konsulent i branchen Christian Sophus Ehlers. Han har for længst selv taget den nye teknologi i brug.

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Det er vrede og frustration over alt for lidt handling i klimakrisen, der driver aktivisterne i Den Grønne Ungdomsbevægelse. Men et spændende miljø med kreative arbejdsformer og en flad struktur skader heller ikke.

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Skovbrande på Rhodos, varmerekorder i Sydeuropa og et knastørt dansk forår. Klimakrisen har erobret dagsordenen, både i medierne og hos en række organisationer. Flere af dem, som har sat klima højt på dagsordenen, beretter om flere aktivister, men også om et emne, som påvirker organisationernes ståsted og måde at virke på.

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Der er mange grunde til, at emnet er svært at tale om: Blandt andet frygt for dårlig medieomtale eller at blive fyret. Men tavshed gør samtidig problemet svært at løse. Det kom frem, da centrale civilsamfundsaktører på Bornholm debatterede dårligt arbejdsmiljø – et emne som desværre forbliver lige så hot som den danske sommer indtil nu, også selvom Folkemødet er slut for i år.